Operacija hrčka u ambulanti “Veterinar” uspješno je izvedena, a o intervenciji i rizicima operacije za male životinje razgovarali smo sa dr Milanom Mihajlovim

Piše: Maja PREDRAGOVIĆ

Operacija hrčka nije česta u veterinarskim ambulantama, ali i ovim malim pacijentima je ponekad potrebna intervencija. Operacije na malim životinjama uvijek su izazov za veterinare, a sa jednim hrčkom susreli su se nedavno u Veterinarskoj ambulanti “Veterinar” u Istočnom Sarajevu.

Sa dr Milanom Mihajlovim, koji je izveo operaciju, razgovarali  smo o intervenciji, ali i tome koliko su komplikovane operacije na malim životinjama. Hrčak iz naše priče doveden je u ambulantu kako bi se odstranila izraslina koju je imao na tijelu.

“Na osnovu opšteg kliničkog pregleda smo zaključili da se radi o izraslini cističnog oblika veličine trešnje sa tendencijom rasta, prema izjavi vlasnika, tako da smo se odlučili za hirurško odstranjivanje izrasline uzimajući u obzir rizik i posljedice anestezije. Nakon hirurške obrade vlasnik nije želio da se ona šalje na patohistolosku analizu kako bismo precizno znali o kakvoj izraslini je riječ”, rekao je dr Mihajlov za portal Mojljubimac.net.

Operacija hrčka – rizici

Kod svake operacije koja se radi na životinjama ili ljudima postoje rizici, pa je tako bilo i kod ove.

“Kako je riječ o maloj životinji, najveći rizik predstavljala je anestezija, ali s obzirom na to da smo koristili inhalacionu anesteziju rizik je bio svakako manji, a korist od otklanjanja izrasline je veća za zdravlje hrčka. S obzirom na veličinu životinje bio je potreban dodatni oprez i preciznost prilikom samog rezanja, odnosno otklanjanja tkiva, ali i šivanja istog”, istakao je dr Mihajlov.

Pet do 10 minuta nakon operacije hrčak je bio budan i bio je spreman da se vrati kući.

“Iz razgovora sa vlasnikom saznali smo da se opravlja i da je živahan, a očekujemo ga na kontroli ovih dana”, sa zadovoljstvom je potvrdio doktor iz Veterinarske ambulante “Veterinar”, koja je uvijek na usluzi malim i velikim pacijentima tako da da su organizovana i dežurstva za hitne intervencije.

Njega nakon operacije hrčka

“Kako se operacija izvodi u inhalacionoj anesteziji, ljubimac se samo nekoliko sati nakon zahvata vraća vlasniku i on je odmah spreman da se vrati svojoj svakodnevnoj rutini. Što se tiče same njege dijela na kojem je vršen zahvat, velika odgovonost je na vlasniku. Vlasnik je taj koji dalje prati sve znakove i simptome koje ljubimac pokazuje, prenosi ih nama i na osnovu uspostavljene anamneze veterinar djeluje dalje”, ističu iz Veterinarske ambulante “Veterinar”.

Dr Mihajlov kaže da ovakvi zahvati obično prolaze bez komplikacija i nije potrebna dodatna njega od strane vlasnika i dodaje:

“Ali, postoje i zahvati gdje je potrebno da vlasnik operisani dio održava čistim sa nekim od antibakterijskih preparata ili eventualno da se produži antibiotska i analgetska terapija. U zavisnosti od slučaja do slučaja varira i kasnija terapija i kako će izgledati postoperativni tretman ljubimca. Od svega je najvažnije da vlasnik prati tok zarastanja i da redovno obavještava veterinara kako bi veterinar procijenio i odredio dalji tok liječenja.”

Operacije na malim životinjama

Zanimalo nas je koliko su česte operacije hrčaka, i uopšte malih životinja.

“Nije česta pojava da se vlasnici odlučuju na hirurške intervencije za male ljubimce, a  razlozi su mnogi. Jedni se plaše rizika, drugi razlozi su vjerovatno ekonomske prirode, ali kad ljubav i briga za ljubimca nadjača ovo sve navedeno vlasnici se odluče za ono sto je najbolje za njihovog ljubimca. Tako da smo u našoj ambulanti radili i nekoliko sterilizacija, jer kao i kod ostalih životinja tako i kod ovih mnogo je benefita po zdravlje za ovu vrstu životinja. Do sada su svi zahvati, kao i oporavci, protekli uspješno i u najboljem redu”, rekao je dr Mihajlov i dodao:

“U našoj ambulanti radimo isključivo sa kućnim ljubimcima i izazova je mnogo, ali bismo svakako dodali da je i nama kao veterinarima dodatni izazov raditi sa ovako malim životinjama.”

Izazov svakao jeste, ali ono što je najbitnije jeste da kada pravim veterinarima povjerite zdravlje vašeg ljubimca.

O cijenama operacije hrčka, ali i svih životinja i njihovog liječenja je teško govoriti, jer na nju utiče niz faktora.

“Zbog ekonomske vrijednosti same životinje, govorimo o hrcima i ostalim malim životinjama, vlasnici se nažalost, ne odlučuju često da djeluju na ovaj način. Kada u tom smislu poredimo cijenu zahvata i životinje mnogi bi zaključili da su zahvati skupi. Međutim, cijenu zahvata određuje sama situacija u kojoj se životinja nalazi i vrsta hiruske intervencije, potom da li nakon zahvata treba nastaviti dalje liječenje i na koji način. Takođe, troškovi se povećavaju ukoliko je potrebno vršiti dodatne analize (laboratorijske, patoshistoloske ili bilo koje druge)”, kažu u ambulanti i dodaju:

“Naša preporuka je da svi prije nego požele da imaju kućnog ljubimca predvide eventualne troškove, jer je životinjama neophodno obezbijediti osnovne uslove za život, a to podrazumijeva i liječenje i redovne posjete veterinaru.”

Hrčci

Hrčci su glodari, prepoznatljivi po crnim očima i debeljuškastim obrazima koji im služe za sakupljanje hrane. Hrčci koji žive u prirodi obraze koriste kako bi hranu prenijeli do svog doma. Postoji 19 vrsta ovih životinjica, te mnogo podvrsta.

O nekim vrstama kao što su zlatni hrčak, ruski hrčak, roborovski i kineski hrčak možete pročitati na našem portalu Mojljubimac.net.

Hrčci, male, zanimljive životinje

Izvor fotografija: Veterinarska ambulanta “Veterinar”, Istočno Sarajevo

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Kako se hrčak kupa?