Ovo je priča o gospodinu Breskvi, istočnoj sivoj vjeverici sa Floride koja je igrom sudbine postala kućni ljubimac.

“Vjeverica je pronađena prije godinu i po dana na terasi i tada je imala oko mjesec dana.  Moja djeca su bila kod kuće i vidjela su da se naš pas Džejk uplašio kada je vidio nešto. Kćerka je izašla da vidi šta se dešava i pronašla je malu vjevericu na terasi”, ispričala je Linda za “The Dodo”.

Njen suprug Stiv je istakao da je gospodin Breskva, kako je kasnije dobio ime, izgledao kao da mu treba pomoć.

“Samo se sklupčao i pokrio se repom. Preuzeli smo brigu o njemu, hranili smo ga. U početku nije jeo orašaste plodove. Njegovi zubi nisu bili formirani, pa smo mu kupili bademe, sa kojih je bila uklonjena ljuska”, dodaje Linda.

Vjeverica je voljela da se penje, pa je dobila poseban dom

Kada su ga pronašli krevet su mu napravili u ladici od pruća, ali su kasnije shvatili da voli da se penje.

“Moj otac mu je napravio pagodu koju sam okačila na plafon. Stavili smo unutra peškire. Bio je veoma srećan. Napravio je sebi lijep dom u pagodi”, ističe Linda.

Gospodin Breskva voli da se igra, voli da jede iz ruke, ali i da se penje na ukućane. Sa Džejkom se ne druži previše.

“Džejk razumije da je Breskva sada dio porodice. Ne jure jedan za drugim, ali vjeverica se Džejku približi kada leži”, kaže Linda.

Gospodin Breskva uživa u društvu svoje porodice, ali voli i da odluta. Uživa i u slobodi.

“Jednom sam izašla u dvorište i nije ga bilo. Vratio se dan kasnije, odmah je ušao u svoju pagodu. Znala sam da je bio na sigurnom i dobro se osjećam jer znam da uzima najbolje iz oba svijeta – da je siguran u kući, ali i da je slobodan”, istakla je Linda.

Istočna siva vjeverica

Istočna siva vjeverica (Sciurus carolinensis) je poznata i kao siva vjeverica porijeklom je istočnog dijela Sjeverne Amerike, piše Wikipedia.org.

Pretežno je sive boje, ali može imati i braon djelove na krznu, a krasi ju kitnjasti rep po kojem je prepoznatljiva. Dužina glave i tijela je od 23 do 30 centimetara, dok je rep dug od 19 do 25 centimetara. Težina odrasle vjeverice vrarira između 400 i 600 grama.

Kada je riječ o ishrani istočna siva vjeverica je uglavnom biljojed, ali ponekad se hrani kukcima i ptičjim jajima. Jedinke koje su u divljini jedu bobice, orašaste plodove, sjemenke… dok one koji su ljubimci ili koje su bliže naseljima jednu i voće. Ponekad ga ukradu iz vrtova.

Prilično su plašljive i potrebno je vrijeme da se priviknu na ljude, a neke ne uspiju da se pripitome. Vjeverice, koje su poput gospodina Breskve, odrasle sa ljudima su pitomije, imaju povjerenja u ljude jer su ih oni odgajali i hranili, i one su prijateljski raspoložene prema ljudima i dozvoljavaju ih da ih maze, jedu hranu iz ruke…

Zanimljivosti o istočnoj sivoj vjeverici

  • Tek rođena vjeverica ima između 13 i 18 grama i potpuno je bez dlake. Tijelo je roza boje.
  • Sedam do 10 dana nakon rođenja koža tamni
  • Donji sjekutići izbijaju 19-21 dan nakon rođenja
  • Oči se otvaraju nakon 21-42 dana nakon rođenja, a uši tri do četiri nedjelje nakon što se rodi

Izvor fotogafije: Ilustracija/Pixabay

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Nemanja od 14. godine pomaže životinjama, a sa drugarima je spasio više od 150 kuca i maca