Ljubimci u avionu? Mogu, ali postoje pravila koja se moraju poštovati ukoliko želite na put sa njim.

Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Kako ljubimci putuju avionom, koji ljubimci mogu u kabinu a koji moraju u prtljažnik? Ako vas interesuju odgovori na ova pitanja slijedi odgovor.

Pitali smo zaposlene na Međunarodnom aerodromu Sarajevo koji su uslovi za putovanje životinja avionom.

“Uslove za putovanje kućnih ljubimaca (životinja) avionom propisuje avioprevoznik u odnosu na zakonske regulative o kojima svaki putnik mora biti informisan prilikom kupovine karte za let” ističu na Aerodromu.

Ljubimci u avionu

Postoje dvije kategorije ljubimaca koji se mogu prihvatiti na let – AVIH (Animal in hold) i PETC (Pet in Cabin). Šta to znači i koji ljubimci i kako mogu u avion?

AVIH (Animal in Hold)

Životinje čija težina zajedno sa spremnikom prelazi osam kilograma, prevoze se u prtljažniku aviona kao predati prtljag. Maksimalna težina AVIH-a zavisi od propisa avioprevoznika ističu iz sarajevskog aerodroma i dodaju:

Da bi se AVIH otpremio na let, putnik mora posjedovati potrebnu dokumentaciju, te adekvatan

vodootporan spremnik, odobren od strane avioprevoznika, u kojemu životinja mora biti u stanju uspraviti se i leći. Spremnik za životinju koja se prevozi u prtljažniku aviona mora biti označen naljepnicama:

– naljepnica “Live Animals”;

– naljepnica “Keep in Upright Position”;

– privjesak s uputama o hranjenju i napajanju;

– naljepnica sa imenom i adresom putnika i imenom životinje.

Prilikom registracije spremnik se označava standardnom vrstom privjeska i gore pobrojanim

naljepnicama. Informacija o ovoj kategoriji prtljaga mora biti, sa pojedinostima, proslijeđena svim službama koje učestvuju u procesu prihvata i otpreme putnika i prtljaga.

Nakon završene registracije na let,  životinja se odvaja od spremnika koji se zatim šalje na sigurnosnu kontrolu, a životinja se u pratnji putnika predaje sigurnosnom check point-u,koji dalje prosljeđuje životinju Službi prihvata i otpreme prtljaga.

Registracija svih navednih kategorija prtljaga je dozvoljena samo ukoliko postoji odobrenje avioprevoznika, pri čemu treba obratiti posebnu pažnju na to da je prtljaga adekvatno upakovana i da li na istoj ima vidljivih oštećenja. Ukoliko je ustanovljeno da prtljaga ne zadovoljava prethodno spomenute stavke referent za registraciju dužan je upozoriti putnika.

PETC (Pet in Cabin)

Ukupna težina spremnika i životinje, po pravilu ne smije prelaziti osam kilograma (zavisno od

propisa avioprevoznika), maksimalne dimenzija spremika su (55x40x23 cm) što odgovara dimenzijama

kabinskog prtljaga.

Spremnik mora biti u skladu sa propisima avioprevoznika sa vodootpornim dnom i

barem dvije strane kroz koje je moguća cirkulacija zraka.

Prilikom registracije životinja se važe sa spremnikom, a nakon toga se upućuje putnik na naplatu viška prtljaga. Po završenom plaćanju, vrši se registracija putnika na standardan način i ukoliko je potrebno preuzima potvrda o plaćanju. U sistem za registraciju se uz oznaku PETC unosi kilaža i vrsta životinje u kabini. Avioprevoznik zadržava pravo različitih propisa pri prevozu PETC-a.

Zanimljivosti

Zabranjen prevoz životinja kratke njuške

Kao što je navedeno svaki avioprevoznik ima svoja pravila, tako na primjer na letovima Croatia Airlinesa nije moguće prevoziti životinje „kratke“ njuške koje otežano dišu u prtljažniku. Pripada li vaš pas ili mačka ovoj kategoriji, možete ih prevesti u kabini aviona, ako su zadovoljeni svi uslovi (težina s kavezom do osam kilograma i zbirne dimenzije kaveza ne veće od 115 cm).

“Može li malo janje u avion”

Ljudi ne putuju samo sa macama i kucama, bude tu drugih životinja, ali i zanimljivih pitanja.

“Naravno da uvijek ima zanimljivih situacija i anegdota prilikom registracije putnika na let. Jedna od poznatijih je upravo vezana za upit o prevozu životinja avionom kada nas je putnik pozvao da pita ‘Može li malo janje u avion?’, ističu zaposleni Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Zbog pravila putovanja potrebno je prije kupovine karte da se raspitate kako i da li Vaš ljubimac može u avion.

Izvor fotografije: Freepik.comDog photo created by master1305 – www.freepik.com

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Dr Lukač: Zašto je potrebno sterilisati i kastrirati pse