Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Film Vardi je film o psima, o Svjetlaninoj borbi za šapice, o životu, smrti i nadi u bolje sutra.

Emotivni film o Udruženju za zaštitu životinja Vardi nastao je prije dvije godine, a prati priču Svjetlane Trifunović, djevojke iz Kotor Varoša, koja je kao tinejdžerka počela da brine o napuštenim životinjama i da im pomaže. Prvog psa je dobila kada je imala 15 godina, a kako je to bio veliki pas i mnogi su ga se bojali šetala ga je noću. Tada je sretala mnoge napuštene pse, zajedno su šetali a onda je odlučila da im pomogne.

Pomaže i kucama i macama. Svjetlana je primjer da jedan čovjek, ako želi, može mnogo da uradi, a kroz dokumentarnu filmsku priču javnosti je Vardi i Svjetlanu približio režiser i scenarista Aleksandar Jurić.

“Aleksandar je, takođe, iz Kotor Varoša. Načuo je za moj rad, a kako se bavi filmom poželio je da napravi film. Dosta vremena je proveo sa mnom i sa psima i ispričao priču o Vardiju, ali i mnogo više od toga. Film govori o nastanku Udruženja Vardi, ali je film snimljen i kako bi približio ljudima šta se dešava sa psima u BiH i koliko je zahtjevan pohod u zaštiti životinja”, rekla je Svjetlana Trifunović, predsjednica Udruženja za zaštitu životinja Vardi, za portal Mojljubimac.net.

Vardi i Svjetlana su pomogli da stotine pasa imaju dom koji zaslužuju

Svjetlana je još kao srednjoškolka “pobjegla” sa časa kako bi izvukla psa iz šahta, željela je svakome da pomogne, kako zdravim kucama, tako i onima sa invaliditetom. Nije mogla da gleda kako po Kotor Varošu ubijaju pse… a sve to je bio alarm da nastavi svoju borbu, kako je jednom rekla, sa vjetrenjačama.

Nije joj bilo lako, nerazumijevanje je bilo na svakom koraku, ali svaka osuda, ružna misao, riječ ili ubijeni pas, samo su Svjetlani davali vjetar u leđa. Za nju nije bilo bezvrijednog života. Sate, dane, mjesece je provodila, i sada provodi, uz pse, pomaže im da ozdrave, da budu srećni, da pronađu dom zauvijek i da žive živote koje zaslužuju – često van granica BiH. Tu su i volonteri, veterinar Dejan Vujanić, bez kojeg ne bi mogla da uradi sve što želi.

Ali, Svjetlana i Vardi su mnogo više od toga.

“Vardi nije samo prihvatilište za pse. Nije nam jedini cilj udomljavanje. To je samo jedan od mnogih koraka, pošto sam se bazirala na sterilizaciju uličnih i vlasničkih pasa i na edukaciju, jer samo tako možemo da pomognemo psima”, istakla je Trifunovićeva koja je spasila više stotina pasa, a više od 1.000 je sterilisano zahvaljujući akcijama koje je pokrenula i sprovela.

U filmu, koji je premijerno prikazan prošle godine na Sarajevo Film Festivalu možemo da vidimo kako se Svjetlana Trifunović i njeni prijatelji bore za pse, vidjeli smo Miška, Lauru, Simbu i mnoge druge njuškice a priča o životu, smrti i nadi stala je u 50 minuta.

Aleksandar Jurić potpisuje režiju i scenario, kao i dizajn zvuka i montažu, a uz Milana Bajića je i direktor fotografije. Jurić i Predrag Solomun su producenti filma koji od skoro možete pogledati na YouTube platformi pod nazivom VARDI – Dokumentarni film.

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Dr Lukač: Zašto je potrebno sterilisati i kastrirati pse