Pas Nort grijao je svog vlasnika, planinara, i tako mu pomogao da preživi više od 13 sati koliko je trajala akcija spašavanja na Velebitu.

Oni su pali niz padinu od 150 metara. Muškarac je zadobio teže povrede noge, dok je pas prošao bez povreda, navedeno je iz Hrvatske gorske službe spašavanja koja je Norta i njegovog vlasnika izvukla 2. januara u 7.55 časova.

“Prijateljstvo i ljubav između čovjeka i psa ne poznaju granice. Spletom nesretnih okolnosti u subotu popodne otklizali su zajedno niz padinu. Zajedno u sretnim i teškim trenucima, takav je život. Nort je prošao bez ozljeda, ali njegov prijatelj, mladi planinar nije bio te sreće. Sklupčao se uz njega i grijao ga svojim tijelom. Njegova odanost nije prestala ni dolaskom spašavatelja, bio je jedan od nas čuvajući svoga čovjeka 13 sati. Iz ovoga primjera svi možemo naučiti o brizi jednih o drugima”, stoji u objavi Hrvatske gorske službe spašavanja.

Iz HGSS-a su istakli da je akcija bila tehnički i fizički izuzetno zahtjevna i da su ju dodatno otežavali snijeg, led, odroni i polomljena stabla koja su prepriječila staze.

Nešto prije ponoći došli su prvi timovi do planinara koji je bio na najvišem vrhu Velebita. U spašavanju je učestvovalo 27 spasilaca iz Gospića, Zadra, Splita i Istre.

Za spasioce iz Splita to nije bio kraj radnog dana, jer su juče spasili psa iz jame na Dinari.

Izvor fotogafija: HGSS

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Pas spašen iz jame duboke 18 metara u Nevesinju