Štenci, psi malog rasta i rasni psi se prvi udome ali neki psi kao što su lovački psi i mješanci lovačkih pasa teško pronalaze dom

Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Mnogo je pasa koji čekaju dom u azilima i prihvatilištima, mnogi i nađu, međutim postoje neki psi koji veoma teško ili nikako ne mogu da pronađu “dom zauvijek”. Među njima su lovački psi, crni psi i stafordi.

“Imamo 20-ak pasa koji su maltene neudomljivi. To su divlji psi koje smo uspjeli uhvatiti i skloniti na sigurno, i bez obzira što su već dugo sa nama (nekoliko godina) i dalje ne dozvoljavaju ljudima da im priđu. Oni se odlično slažu sa drugim štićenicima, ali i dalje nemaju povjerenje prema ljudima. Nažalost, takvi psi su neudomljivi i zato se trudimo da obezbijedimo optimalne uslove i za njih. Njih nazivamo našim veteranima i njima smo posebno privrženi i želimo da obezbijedimo takve uslove da nikada ne osjete da im nedostaju pravi dom i porodica. Oni žive u dvorištu, uvijek su slobodni, a imaju i svoj mir i svi drugi štićenici ih poštuju jer su oni starosjedioci”, rekla je za portal Mojljubimac.net Ina Ritan, predsjednica Udruženja SPAS iz Prijedora.

Lovački psi, mješanci, crni psi…

Postoje i rase pasa koje su teško udomljive.

“Imamo američke staforde kojih se ljudi plaše jer je ta rasa pogrešno okarakterisana kao agresivna, međutim, činjenica je da nijedan pas nije agresivan dok ga njegov vlasnik ne učini takvim. Trenutno imamo tri staforda koja traže dom, ali niko ne pokazuje interesovanje za njih. Ali, i mi postavljamo rigoroznije uslove za ljude koji pokažu interesovanje, jer nažalost, mnogi žele da ih koriste u nelegalnim aktivnostima kao što su borbe pasa i slično. Stoga smo jako oprezni kada bilo kojeg psa dajemo na udomljenje, a naročito rase koje se koriste za nelegalne borbe pasa. Tokom proteklih godina spasili smo desetine pasa koji su bili žrtve borbe pasa. Taj pakao koji su oni prošli, ožiljci na tijelu i duši su neopisivi”, priča Ritanova i dodaje:

“Drugi psi se udomljavaju. Štenci, psi malog rasta, rasni psi se prvi udome. Mješanci, odrasli psi, crni psi se najsporije udomljavaju, a najteže se udomljavaju lovački psi i mješanci lovačkih pasa. Nažalost, oni su malo kome interesantni i ostaju neprimijećeni. A zapravo oni su jedni od najlojalnijih i najposlušnijih pasa u utočištu. Mada, 50 odsto pasa u utočištu jesu napušteni lovački psi ili mješanci lovačkih pasa.”

U prihvatilištu Udruženja SPAS oko 350 pasa čeka udomljenje, neki pronađu siguran dom, ali stalno novi psi dolaze i čekaju bolji život. Do tada se u Udruženju trude da im pruže sve što im je potrebno. Priču o udruženju SPAS možete pročitati u tekstu pod naslovom “Udruženje SPAS: Spas za njuškice koje čekaju udomljenje“.

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Dr Lukač: Zašto je potrebno sterilisati i kastrirati pse