Porijeklo današnjih konja su pokušavali mnogi naučnici da otkriju i to i danas pokušavaju. Ako imate konja ljubimca ili volite ove životinje biće vam zanimljiva nedavna genetska analiza koja otkriva odakle su došli preci današnjih konja.

U studiji objavljenoj u časopisu “Nature” stoji da su istraživači mapirali promjene 273 drevna genoma konja i da su arheolozi koristili drevne uzorke DNK da identifikuju genetsko porijeklo savremenih konja.

Nova genetska istraživanja kažu da se, prije oko 4.200 godina, pradomovina gena svih modernih domaćih konja nalazila oko rijeka Volge i Dona  prije nego što su se proširili po Evroaziji.

“Ova studija je riješila ogromnu misteriju, a takođe je iz temelja promijenila naš pogled na neke od najznačajnijih ljudskih migracija u praistoriji”, rekao je alan Outram, bioarheolog sa britanskog Univerziteta Ekseter i koautor studije.

Nacionalna geografija” prenosi da su drevni konji uzgajani u regiji Volga-Don u Rusiji nisu bili prvi koje su ljudi pripitomili – postoje stariji primjeri u Centralnoj Aziji, Iberiji i Anadoliji – ali izgleda da je poseban genetski profil baš ovih stvorenja bio najkorisniji za ljude.

Porijeklo današnjih konja

Kada su istraživači mapirali promjene 273 drevna genoma konja, sa svake moguće lokacije na kojoj su konji mogli biti pripitomljavani, otkrili su da geni savremenih domaćih konja pripadaju grupi koja je postala geografski rasprostranjena u drugom milenijumu prije nove ere.

Na kraju, ovaj klaster je bio genetski najsličniji konjima koji su živjeli u zapadnoevroazijskim stepama prije i tokom trećeg milenijuma prije nove ere.

Konji uzgajani u ovom drevnom dijelu Rusije imaju dva ključna gena koji ih, čini se, izdvajaju od ostalih populacija koje su živjele u to vrijeme.

Jedan gen, nazvan GSDMC, povezan je sa poslušnijim ponašanjem, dok je drugi gen, ZFPM1, povezan sa jačom kičmom. Oba gena sugerišu da su konji uzgajani za jahanje, sa dobrom izdržljivošću i sposobnošću nošenja težine, kao i mirnim i povjerljivim temperamentom.

Izvor fotografije: Elke Stürznickel/Pixabay

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Tamara Ćosić: Moj život sa Alaskom, Mariom i Srbom