Vlasnicima pasa u Velikoj Britaniji prijeti zatvorska kazna (51 sedmica) i kazna od 20.000 funti ukoliko kućne ljubimce hrane na vegetarijanski način jer bi mogli da prekše Zakon o dobrobiti životinja upozoravaju dobrotvorne organizacije.

“Blue Cross” je saopštio da bi ljudi mogli da prekrše Zakon o dobrobiti životinja iz 2006. ako pokušaju da spriječe životinje da jedu meso. Zakonodavstvo kaže da se kućnim ljubimcima mora dati prikladna ishrana što otvara put za krivično gonjenje ako stručnjaci smatraju da su obroci bez mesa neprikladni, piše “Dailymail“.

“Ako vaš lični sistem vjerovanja znači da ne želite da jedete životinjske proteine, to je u redu, ali takav način ishrane ne zadovoljava standarde dobrobiti vašeg ljubimca. Teoretski je moguće hraniti psa vegetarijanskom ishranom, ali je mnogo lakše pogriješiti nego uraditi ispravno.”, rekla je prošle godine Danijela dos Santos, predsjednica Britanskog veterinarskog udruženja.

Ona je istkla da vegetarijanska ishrana životinja mora biti pod nadzorom nutricioniste, što je preporučila i Nikol Pejli iz Udruženja proizvođača hrane za kućne ljubimce.

“Savjetujemo da vegansku ishranu – bez životinjskih proizvod – provjerava nutricionista ili veterinar.

Dok veterinari ističu da su potrebni oprez i kontrola stručnjaka za pse koji su na vegetarijanskoj ishrani, mišljenja vlasnika pasa su podijejeljena. Neki ističu da su oni mesojedi i da to treba da ostanu, a drugi navode da su njihovi psi vegetarijanci zdravi i da nemaju višak kilograma.

Izvor fotografije: Iris Depiris/Pixabay

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima:  Zemlja bez pasa lutalica? Da, postoji