Životinje su veoma pametne, koliko ste samo puta čuli rečenicu vlasnika pasa “samo ne zna da priča” i zaista osim što su divna bića oni su i pametni. Mogu mnogo toga da nauče, mnogi od nas ih ni ne “tjeraju” do krajnjih granica kada je riječ o učenju, ali postoji istraživanja koja pokazuju koliko psi mogu da nauče.

Jedno od posljednjih, koje je objavljeno u časopisu “Royal Society Open Science”, pokazuje da psi mogu da nauče i više od 100 naziva igračaka.

Mađarski istraživači su više od dvije godine tragali za psima i vršili eksperiment tokom kojeg je bio cilj da psi nauče nazive i prepoznaju što više različitih igračaka. Iako većina pasa može da nauči komande “sjedi”, “lezi”, “dođi”…, istraživači su željeli da vide kako psi stoje s učenjem naziva predmeta.

Psi rase border koli Maks (Mađarska), Gaja (Brazil), Nalani (Holandija), Skal (SAD), Viski (Norveška) i Riko (Španija) naučili su imena najmanje 28 igračaka, a šestogodišnji Viski je znao više od 100. Maksov vlasnik se nada da će i njegov ljubimac doći do brojke 100, dok Gaja zna više od 80 naziva igračaka.

Svi ovi psi su učestvovali u seriji eksperimenata koji se emituju uživo i poznati su kao “Genius Dog Challenge”.

“Ovi nadareni psi mogu da nauče nova imena igračaka velikom brzinom. U našoj prethodnoj studiji otkrili smo da ovi psi mogu da nauče nova imena igračaka nakon što ih čuju samo četiri puta. Ali, za tako kratko vrijeme, oni nisu formirali dugotrajno sjećanje”, rekla je dr Klaudija Fugaca sa Univerziteta Eotvos Lorand u Budimpešti, koja je vodila istraživački tim, prenosi “The Guardian“.

Kako bi pomjerili granice učenja, vlasnici su imali zadatak da pse nauče nazive šest, a zatim i 12 novih igračaka u jednoj sedmici.

“Ispostavilo se da za ove talentovane pse to nije bio veliki izazov. Lako su naučili 11 ili 12 igračaka”, rekla je dr Šani Dror navodeći da je brzina učenja uporediva sa onom kod beba kada počinju da govore.

Jedan od eksperimenata je urađen tako što je oko pasa pored 10 starih igračaka bilo šest novih. Sve su bile razbacane po podu, a ovo je urađno kako bi se smanjila mogućnost da pas slučajno uhvati pravu igračku. U probnim ispitivanjima vlasnik je sjedio u drugoj prostoriji i zamolio psa da uzme novu igračku izgovarajući naziv te igračke. Kada su tri nove igračke ostale na podu, vlasnik je vratio igračke koje je pas prethodno uzeo kako bi eksperiment bio što validniji, prenosi “Royal Society Open Science“.

Takođe, objavljeno je da su psi mogli da se sjete imena igračaka kada su testirani mjesec i dva kasnije.

Istraživanje je pokazalo da ovaj talenat nije jedinstven samo za pse rase border koli.

“Zahvaljujući Genius Dog Challenge-u, uspjeli smo da pronađemo i pse drugih rasa, uključujući njemačkog ovčara, pekinezera, malog australijskog ovčara i nekoliko mješanaca”, rekla je Dorova.

Odvojeno istraživanje pokazalo je i da neki jorkširski terijeri mogu da zapamte dosta naziva predmeta.

Izvor fotografije: Katrin B/Pixabay

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Da li se kunići znoje?