Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Mališani u vrtiću imaju macu, ribice, uče da brinu o životinjama, ali i da budu svjesni potreba i života drugih bića! Divna priča nam stiže iz Banjaluke, iz vrtića „Montessori Kindergarten“ i Osnovne škole „Nikola Tesla“.

„Ljubimci su prava blagodat za svaku učionicu. Kada imamo životinje o kojima se djeca brinu, to ih uči odgovornosti, samilosti, empatiji. Tako djecu posredno učimo da imaju razumijevanja i poštovanja za sav živi svijet koji ih okružuje. Briga o životinjama pomaže da djeca shvate da treba da budu svjesna potreba i života drugih bića, pored toga što će naučiti osnovne pojmove iz zoologije kao što su rast i životni ciklus životinja. Briga o životinjama je za djecu dobra jer smanjuje napetost. Poznato je da posmatranje i maženje životinja čini dobro kod smanjenja stresa i za djecu i za odrasle”, rekla je Danijela Risović, direktorica vrtića „Montessori Kindergarten“ i Osnovne škole “Nikola Tesla” za portal Mojljubimac.net.

Risovićeva napominje da je važno da vrsta ljubimca bude prilagođena uzrastu djeteta, kako bi se djeca mogla što aktivnije uključiti u brigu o njima i dodaje:

“U vrtiću i školi djeca imaju određene dužnosti: da svakodnevno hrane životinje i daju im svježu vodu kao i da čiste njihova staništa. Trenutno brinemo o jednoj maci, Mici, i vodimo računa o nekoliko akvarijuma, a sezonski prikupljamo gusjenice i pratimo životne cikluse od gusjenice do leptira. Naravno, sve to uz posmatranje i pažnju vaspitača i učitelja jer djeca su djeca, pa se ponekad u maženju i hranjenju zanesu!”

FOTO: Montesori

Osim vaspitača i učitelja, mališanima je o životinjama govorio dr Bojan Lukač iz Veterinarske ambulante MIM COOP, koji je došao u vrtić Montesori kako bi sa mališanima pregledao macu.

“Djeca su zainteresovana za životinju, maze je, paze, vole…i stalo im je do mace. Bitno je da se djeca od najranije dobi uče da vole životinje i drago mi je što sam to prepoznao kod mališana koje sam upoznao u vrtiću. Učili smo da životinje nemaju nikoga osim nas, da treba da im pružimo osnovne stvari kao što su hrana, voda, smještaj i zdravstvena zaštita”, rekao je za portal Mojljubimac.net Bojan Lukač, doktor veterinarskih nauka nakon posjete vrtiću Montesori.

Dr Lukač je došao kako bi provjerio da li je maca zdrava i bezbijedna za djecu. Djeca su pomogla Bojanu da “otkrije” zdravstveno stanje mace. Odgovarala su na pitanja “kako se maca ponaša?”, “da li jede?”, “da li se igra?”, “da li je zainteresovana?”

“Kroz razgovor smo obavili klinički pregled. Naučili su da je bitno da je životinja zainteresovana, da se igra, a onda smo provjerili da li hvata šapama predmet i da li je zainteresovana. Izmjerili smo maci temperaturu, poslušali pluća, pregledali stomak, zube…”, kaže dr Lukač.

Ali, to nije bilo sve. Bilo je potrebno utvditi i koliko je Mici, kako su ju djeca nazvala, stara.

“Učili smo i kako procijeniti starost mace,  na primjer da maca ima zube male kao kod bebe, i odredili smo da Mici ima tri mjeseca. Istretirali smo macu protiv crijevnih parazita uz objašnjenje da je to za macu vrsta sladoleda koji ima lijek u sebi. Rekli smo da maca treba da se zaštiti od nametnika, pošto izlazi van i može da pokupi buve, da je napadnu nametnici, pa smo joj ukapali sredstvo protiv buva i krpelja i objasnili da macu dva – tri dana ne smiju puno da diraju i gnjave kako bi se to sredstvo preko kože apsorbovalo. Učili smo da i poslije igre s macom peru ruke…”, rekao je dr Lukač.

Da bi maca ostala zdrava mora da se zaštiti od nekih bolesti, pa je tako primila vakcinu ali i dobila aplauz za hrabrost.

Djeca iz vrtića Montesori su bila znatiželjna. Pitala su veterinara Lukača koliko maca treba da jede, a naučila su i da maca treba da se odmara i da ju ne treba uznemiravati.

Dr Lukač smatra da djeca treba da razvijaju odnos prema životinjama od najranijeg uzrasta i da je dobro da im roditelji i vaspitači približe taj svijet.

“Osobe koje vole životinje, koje brinu o njima, su u kasnijoj dobi manje sklone devijantnom ponašanju i to je jedan od razloga zašto djeci od najranijeg uzrasta treba da približimo svijet životinja”, ističe dr Lukač.

“Dijete koje je osjetilo jaku ljubav za sve što ga okružuje i za sva živa bića i koje je otkrilo iskrenu radost i entuzijazam tokom rada i igre, daje nam nadu da se čovječanstvo može razvijati u jednom novom  pravcu!“

Marija Montesori

Izvor fotografija: Montessori Kindergarten

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: U banjalučkom azilu oko 150 pasa čeka novi dom