Danas je Svjetski dan životinja. Ovaj dan je posvećen tome da se skrene pažnja na prava životinja ali i podsjetnik da svakodnevno treba da brinemo o životinjama – o našim ljubimcima, ali i ostalim životinjama.

Smatra se da je Svjetski dan životinja prvi spomenuo njemački pisac Hajnrih Cimerman, a Svjetski dan životinja je zvanično proglašen 1931. godine na konvenciji ekologa u Firenci kako bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta.

Cilj Svjetskog dana životinja je da se poboljša odnos prema životinjskim vrstama širom svijeta, da pazimo da ne ugrozimo opstanak neke vrste a ovaj dan nas podsjeća da su životinje:

– ravnopravni stanovnici planete Zemlje

– da imaju pravo na život

– da osjećaju bol, patnju, stres, baš kao i ljudi

Mnoga udruženja za zaštitu životinja na ovaj dan podsjećaju i na napuštene životinje kao i na to da i one zaslužuju dom i sigurnost.

O nekim udruženjima koja se brinu za napuštene životinje smo pisali, o mnogima ćemo pisati sa nadom da će većina ovih divnih bića pronaći svoju porodicu i imati srećniji život.

Da bi životinje bile sreće potrebno im je obezbijediti adekvatne uslove za život, a osnovni uslovi koje svaka životinja treba i zaslužuje su:

1. smještaj

2. adekvatna hrana i svježa voda

3. zdravstvena zaštita

Ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da je nekim životinjama, poput pasa, potrebna i veća fizička aktivnost, mnoge životinje vole da se igraju, da se druže i to im ne treba uskratiti. Samo tako ćemo imati srećnog i zadovoljnog ljubimca.

Izvor fotografije: huoadg5888/Pixabay

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: U banjalučkom azilu oko 150 pasa čeka novi dom