Psi mogu prepoznati dobru, ali i lošu osobu, tvrdi nova studija, objavljena u časopisima “Neuroscience” i “Biobehavioral Reviews”.

Istraživanje je otkrilo da psi koriste te informacije u komunikaciji s ljudima. Dakle, vaš pas itekako dobro zna ako prema drugima niste ljubazni i vrlo vjerovatno mu se tada neće sviđati vaš karakter, uprkos tome što ste njegov vlasnik, prenosi Index.hr.

Isto tako vas svojim ponašanjem može upozoriti i na lošu osobu, ako se ona nalazi u vašoj blizini.

Istraživači su, kako bi potvrdili svoju tezu, zamolili vlasnike pasa da s njima pred ljubimcima odglume scenario u kojem otvaraju kontejner. U svakom scenariju jedan istraživač bi stajao pasivno, dok bi drugi ili pomagao vlasniku psa da otvori kontejner, ili bi to odbio.

Nakon što su odglumili, oba su istraživača ponudila psu poslasticu. U prvom scenariju, u kojem je jedan od istraživača pomogao, dok je drugi pasivno stajao, psi su uzeli poslasticu od oba istraživača i nisu preferirali onog ko je pomogao.

Ali, u drugoj situaciji, u kojoj je jedan od istraživača odbio da pomogne u otvaranju kontejnera, psi su znatno češće ignorisali njihovu ponudu poslastice i otišli ravno do istraživača koji je stajao pasivno.

Istraživači su zaključili da to dokazuje da su psi sposobni da procijene ponašanje ljudi i jasno će pokazati ako im se neko ne sviđa.

FOTO: Pixabay

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Šta “govori” položaj repa mačke?