Šumska kornjača, poznata kao obična čančara ili Hermanova kornjača, može se naći širom južne Evrope. Ima ih u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Turskoj…

Šumska kornjača je jedna od pet vrsta koje pripadaju rodu Testudo, u okviru populacija koje naseljavaju Balkansko poluostrvo razlikuju se dvije podvrste – Testudo hermanni hermanni i Testudo hermanni boettgeri.

Ove kornjače žive u prirodi, ali neki ih gaje i u vrtovima. U prirodi žive oko 30 godina, dok prema istraživanjima ako imaju dobre uslove i dosta prostora u zatočeništvu mogu da žive i duže.

Izgled

Šumska kornjača ima maslinasto žut okop sa tamnim šarama i crnim rubom, a kada je riječ o veličini postoje male i srednje.

Podvrste je najlakše razlikovati po plastronu, odnosno donjem ili trbušnom dijelu. Kod podvrste Testudo hermanni hermanni tamnija pigmentacija je cjelovitija i pokriva veću površinu plastrona, dok je kod Testudo hermanni boettgeri slabije izražena s većim nepigmentiranim prostorom u centralnom dijelu plastrona.

Imaju kratke noge, srasle prste, na prednjim nogama pet kandži, a na zadnjim četiri.

Testudo hermanni boettgeri kornjače narastu do 28 centimetara, dok podvrsta Testudo hermanni hermanni rijetko naraste više od 18 centimetara.

Ishrana

Šumska kornjača je biljojed. Jede maslačak, djetelinu, zelenu salatu, mahunarke, a u manjim količinama mogu da jedu i voće.

Razmnožavanje

šumska kornjača u izlazi iz jajeta
Foto: Wikimedia.org

Šumske kornjače se pare nekoliko mjeseci nakon izlaska iz zimskog sna, obično u junu. Zanimljivo je da ženke mogu da čuvaju spermu u sebi do četiri godine tako da i ako nema mužjaka u blizini mogu da polažu jaja.

Inkubacija traje od 60 do 90 dana zavisno od temperature. Što je temperatura niža inkubacija traje duže. Takođe, od temperature zavisi da li će se izleći ženke ili mužjaci. Više ženki će biti ako je temperatura veća od 31 stepen Celzijusa.

Izvor glavne fotografije: Testudo hermanni hermanni/Wikipedia.org

Pratite nas: Facebook Instagram

Možda vas zanima: Pet činjenica o kunićima i potomstvu