Pandemija virusa korona uticala je na poskupljenja svih potrepština, hrane za ljude, higijenskih prozivoda, građevinskog materijala, pa tako i na poskupljenje hrane za kućne ljubimce. Naime, poskupjele su sirovine i izazvale niz promjena cijena.

Telegraf.rs prenosi da su vlasnici pasa, mačaka i drugih životinja sada na težem finansijskom ispitu, nego 2019. godine, a zapravo ih je i sve više među građanima širom svijeta. Konkretno u SAD, vlasnici kućnih ljubimaca suočavaju se sa nestašicom hrane za životinje zbog povećane potražnje, na jednoj, i opterećenog lanca snabdijevanja, na drugoj strani.

Od početka pandemije došlo je do rasta cijena od 20 odsto, pokazuju podaci američkog Instituta za hranu kućnih ljubimaca. Dalje se navodi da su više cijene gotovih proizvoda povezane s poskupljenjem kukuruza, soje i mesa, a tome treba pridodati i sve veće troškove prevoza i radne snage.

U proljeće 2021. godine cijene američkog kukuruza i soje, ključnih sastojaka u hrani za mačke i pse, dostigle su najviše nivoe u posljednjih osam godina tako da je poskupljenje hrane neminovno.

Institut je uputio pismo američkim poljoprivrednicima, gdje upozorava na sljedeće: “Neviđeno povećanje cijena sastojaka i opreme ugrožava sposobnost američkih proizvođača hrane za kućne ljubimce da planiraju i sprovode strategije koje će osigurati punjenje američkih činijica za hranu za pse i mačke”.

Za vlasnike kućnih ljubimaca ova ograničenja u snabdijevanju su novina, a prema podacima Američkog udruženja proizvoda za kućne ljubimce – oko 12,6 miliona domaćinstava iz SAD navelo je da su uzeli novog ljubimca od marta do decembra 2020. godine.

Takođe se navodi da su, od jula 2020. godine do jula ove godine, potrošači iz Amerike dali skoro 26 milijardi dolara na hranu za kućne ljubimce, što je 4,7 odsto više u odnosu na isti period prije godinu dana.

Pandemija virusa korona je od početka 2020. izazvala niz promjena i uticala na sve sfere života.

Izvor fotofrafije: Pixabay.com

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Aleksandra Mušić: Ljubimci su uvijek bili dio mog života