Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Život na ulici je iza Taše, ali bol i borba za svaki korak su i dalje dio njene svakodnevice. Ipak, ovo malo biće se ne predaje, raduje se, igra se i “govori” da je život svakog psa vrijedan.

Taša, koja ima šest – sedam godina, ima genetski deformitet zadnjih nogu i jedva da ih koristi. Međutim, bori se, a zahvaljujući dobrim ljudima život joj je lakši nego ranije, iako je pred njom velika borba. Taši se život promijenio kada je u novembru 2019. došla u prihvatilište Udruženja za zaštitu životinja Vardi iz Kotor Varoša.

“Taša je rođena zdrava, ali bolest je genetska i kasnije se pojavila. Uvrću joj se kosti u zglobovima. Jednu nogu ne koristi, drugu koristi, ali dosta je nepravilna, tako da joj se i kičma krivi i kada se kreće izgleda kao da ide u stranu”, rekla je Svjetlana Trifunović, predsjednica Udruženja za zaštitu životinja Vardi za portal Mojljubimac.net i dodala:

“Jedna noga će se morati amputirati (operacija je planirana u Zagrebu), ukoliko uspijemo drugu da spasimo, jer joj je toliko uvrnuta da na stomaku ‘stoji’. Da bi se druga spasila potrebno je da se mišići potpuno istegnu vježbama i sada radimo na tome. Tačnije, o Taši trenutno brine naša volonterka Martina iz Banjaluke. Ja sam pokušala sama da sa Tašom radim vježbe, ali uz brigu za druge pse, aktivnosti vezane za sterilizaciju, edukaciju… ne mogu da joj posvetim vremena koliko bi trebalo, a njoj je potrebno da radi vježbe tri do pet puta na dan”.

dva psa se maze
Taša voli društvo i drugih pasa, ali i ljudi FOTO: Udruženje za zaštitu životinja Vardi

Taša redovno vježba, a najviše uživa dok radi vježbe u rijeci. Zbog svog stanja ne može puno da pliva (video), ali svaki pokret koji napravi je dragocjen, baš kao i njen život.

Prije nego što je došla u prihvatilište Taša je živjela na ulici.

“Imala je vlasnike koji su je zbog bolesti izbacili iz svog doma. Nekoliko mjeseci je provela na ulici, zbog čega se potpuno istraumirala. Bili su potrebni sati da bismo je ‘ulovili’, ali je samo nekoliko dana nakon što smo je uzeli stekla povjerenje u ljude”, priča Svjetlana.

I to ćete primijetiti čim vidite Tašu. Odmah će doći do vas, voli da se mazi i da se druži i sa životinjama i ljudima, a nadamo se i da će joj veterinari moći pomoći i da će imati što srećniji život.

Izvor glavne fotografije: Udruženje za zaštitu životinja Vardi

Pratite nas: Facebook  Instagram

Možda vas zanima: Svjetlana Trifunović o borbi za napuštene životinje: Borba sa vjetrenjačama ali i sreća