Zahvaljujući DNK testovima sada je genetsko porijeko ali i predispozicije za određene bolesti moguće utvrditi i za pse i mačke. Kao što se kod ljudi rade razne DNK analize (od 10 nedjelje trudnoće, do utvrđivanja očinstva pa do sve modernijih Lifestyle testova) tako možemo i našim ljubimcima odrediti genetski kod. Bilo da se radi o eventualnim nasljednim oboljenjima ili dokazivanju porijekla pasmine.

U posljednje vrijeme čest je pojam DNK profiliranje. DNK profil je poput mape koja prikazuje jedinstvenu genetsku identifikaciju psa ili mačke, ekvivalentnu otisku prsta kod čovjeka. 

Kod ljubimaca, DNK profiliranje se prvenstveno koristi za utvrđivanje očinstva i genetičko potvrđivanje identiteta, prenosi AnimaLabs.com. Kinološki savezi nekoliko zemalja su već uveli obavezno DNK profiliranje za sve registrovane pse. Za sada, DNK profiliranje je obavezno u Njemačkoj, Holandiji, Belgiji i Sloveniji. Glavni cilj ovakve regulacije je prevencija lažiranja rodovnika, koji predstavlja dokumentovano porodično stablo psa, s prikazane najmanje tri prethodne generacije predaka psa. Kao budući cilj je predstavljeno da svaki pas koji se koristi u programu parenja ima izrađeni vlastiti DNK profil, kao i buduća legla, što će osigurati tačnost rodovnika. Glavna prednost ovakvog oblika identifikacije je laka ponovljivost testa, s obzirom da DNK profil psa ostaje nepromijenjen tokom njegovog života.

Glava psa
Uzimanje DNK brisa je vrlo jednostavno FOTO: Pexels

Postupak je vrlo jednostavan. DNK profiliranje se provodi iz uzorka brisa unutrašnje strane obraza ili uzorka krvi. Nakon izolacije DNK, provodi se analiza specifičnih markera kako bi se kreirao DNK profil. U zemljama okruženja postoje laboratorije koje izrađuju DNK profil. Test se bazira na analizi 22 markera, što osigurava najviše standarde tačnosti. Tačnost tako izvedenog profila je veća od 99%.

Takođe, i kod daljeg uzgoja važno je da znate hoće li vaš ljubimac oboljeti od neke bolesti i može li je prenijeti na potomstvo. Moderna nauka dozvoljava da smanjimo šanse za prenos nasljednih bolesti i osobina. Sasvim sigurno, na osnovu rezultata možete donijeti odluku o daljem uzgoju pojedinih rasa.

Izvor naslovne slike: Pexels