Hrčak je mala slatka, ali osjetljiva životinja kojoj su potrebni posebni uslovi za život. Idealna temperatura za hrčke je 21 – 22 stepena Celzijusa, dok na niskim temeraturama padaju u stanje hibernacije.

Hrčci koji su kućni ljubimci i koji borave u prostorijama sa sobnom temperaturom neće imati problem, ali ne prija im nagla promjena temperature i ukoliko temperatura padne ispod 10 stepeni Celzijusa padaju u stanje hibernacije. Životinja se čini ukočenom, puls joj je slabiji, disanje usporeno i moramo reagovati tako što ćemo ju ugrijati i probuditi. Može vam se učiniti da nije živa, ali ako ju pažljivo posmatrate vidjećete da jeste i da je u takozvanom zimskom snu.

Međutim, tokom buđenja i grijanja ljubimca treba biti oprezan. Ne smijemo ga staviti blizu izvora toplote, zbog nagle promjene temperature, već ga treba staviti u prostorju u kojoj ćemo postepeno podizati temperaturu. Veterinari kažu da buđenje hrčka obično traje 30 do 60 minuta.

Ukoliko hrčak dugo spava može da dehidrira, zato mu je nakon buđenja potrebno obezbijediti svježu vodu i hranu.

Kao što smo rekli idealna temperatura za hrčke je 21 – 22 stepena Celzijusa, dok na desetak stepeni višim temperaturama mogu da dobiju toplotni udar.

Nisu sve vrste hrčaka podjednako otporne na visoke ili niske temperature (na primjer kineski hrčak je otporniji na niže temperature) i zato se prilikom nabavke životinje raspitajte kod stručnjaka koji su idelani uslovi za vašeg ljubimca. Idealni uslovi, kavez koji nije na “udaru” strujanja vazduha, adekvatna ishrana, znači da ćete imati srećnog hrčka ali i hrčka koji ima uslove za duži život.

Šta je hibernacija

Hibernacija ili zimski san je stanje minimalne aktivnosti i veoma usporenog metabolizma. Karakterišu je niska tjelesna temperatura, sporo disanje i spori otkucaji srca. Najčešće se javlja tokom zimskih mjeseci i dok neke životinje preživljavaju zahvaljujući hibernaciji kao što smo vidjeli za hrčke takvo stanje može biti opasno.

Izvor fotografije: Wikipedia.org

Možda vas zanima: Hrčak – slatka životinjica koja mnogima uljepšava svakodnevicu