Originalni naziv kovrdžavog bišona je Bichon a Poil Frise. Riječ ˝bichon˝ često se koristi za opisivanje malih, bijelih pasa koji su nastali kao potomci Barbeta ili Španijela ukrštenog sa standardnom pudlicom.

Ukrštanjem Bišona nastale su četiri zasebne rase: Bolonjezeri, Maltezeri, Havanezeri i Bišon Tenerife od koga je i nastao današnji kovrdžavi bišon odnosno Bišon Frise. Rasa je bila izuzetno popularna, naročito u Evropi gde je privukla pažnju italijanske aristokratije a potom i španske i francuske.

Bišoni se nalaze i na mnogim umjetničkim djelima tog vremena. Čuveni umjetnik Francisko de Goja naslikao ih je na nekoliko slika. Ova vrsta psa veoma voli društvo čovjeka. Ima nezavisan duh, inteligentan je, odan i živahan. Sa njim je lako živjeti jer je izuzetno veseo i samouvjeren. Lako ga je dresirati, uvijek je spreman svima da udovolji kako bi zadobio ljubav i pažnju. Voli kada su ljudi oko njega srećni. Prirodno su druželjubivi i najsrećniji su kada su sa porodicom koja ih vodi svuda sa sobom. Odlično se slažu sa drugim psima, ostalim životinjama i djecom.

bišon gleda u pjenu na bazenu
Bišon obožava igru Foto: Pixabay.com

Veoma su poslušni, umiju da upozore na neobične zvukove, lako uče trikove. Kao i većina malih pasa, i bišon ponekad teže nauči da ne vrši nuždu u zatvorenom prostoru. Kovrdžavom bišonu su potrebna pravila ponašanja i granice koje mora da poštuje. Neophodno je da ga vodite u porodične šetnje, to je za njega šetnja u čoporu. Ne treba dozvoliti bišonu da pati od „sindroma malog psa“, što je mogući poremećaj u ponašanju kod svih malih rasa. Tada pas vjeruje da je on vođa čopora, odnosno porodice u kojoj živi i počinje da im nameće sopstvena pravila. To može da prouzrokuje niz problema u ponašanju kao što su: neprestano lajanje, anksioznost, nepovjerljivost prema strancima, pa čak i ujedanje. Ovo nisu karakteristike bišona, već nastaju zbog neadekvatnog odnosa između psa i čovjeka. Ukoliko ste stabilan, samouvjeren, smiren, dosljedan gazda psu i ako mu obezbijedite svakodnevne duge porodične šetnje, bišon će vam biti idealan mali ljubimac.

  • Težina mužjaka: 3-8 kg
  • Težina ženke: 3-6 kg
  • Visina mužjaka: 23-40 cm
  • Visina ženke: 23-30 cm
kovrdžavi bišon, glava
Kovrdžavo krzno bijelog Bišona Foto: Pixabay.com

Kovrdžavi bišon je zdrava i dugovječna rasa. Malo se linja, ali ima veoma gustu kovrdžavu dlaku koju je potrebno redovno održavat. Njegova njega je zahtjevna. U periodu odrastanja, potrebno ga je češljati svakodnevno. Za odrasle pse preporučuje se češljanje makar jednom nedjeljno i odlazak kod frizera za pse jednom mjesečno. Ukoliko se redovno ne četka, dlaka će se ućebati i umrsiti do te mjere da se ne može raščešljati. U tom slučaju ispod ućebane dlake mogu se stvoriti rane. Četkanje je neophodno i prije kupanja iz istih razloga. Pored dlake, kada su bišoni u pitanju, potrebno je obratiti pažnju i na njegu očiju, budući da je rasa podložna očnim infekcijama i stvaranju katarakte.

Životni vijek im je 12 do 15 godina.

Izvor: Wikipedia

Naslovna fotografija: Wikipedia