Autor: Maja PREDRAGOVIĆ

Mališani su se juče na Tvrđavi Kastel u Banjaluci družili sa psima. Učili su kako se treba ponašati prema ovim divnim bićima, ali i o njihovom zdravlju.

Druženje i malu edukaciju organizovalo je Udruženje građana “Srce Pegaza“, koje njeguje rad sa djecom, organizuje brojne radionice ali i druženje sa životinjama.

djeca, odrasli  psi poziraju na livadi
Osmijesi govore više od hiljadu riječi FOTO: Mojljubimac.net

Katarina Vujičić, veterinar iz VET medika, objasila je djeci kako pse treba pravilno hraniti i da je veoma bitna briga o zdravlju, a mališani su joj pričali o svojim ljubimcima. Pa su se tu našle kuce, mace, ribice…

Vujičićeva je istakla pozitivan uticaj pasa na djecu.

“Psi imaju višestruk pozitivan uticaj na decu i njihov razvoj. Deca koja odrastaju uz psa imaju razvijeniji osećaj odgovornosti, kao i sposobnost empatije. Život uz psa je aktivniji uz mnogo više provedenog vremena napolju u igri ili šetnji. Takođe, u psu deca mogu pronaći i utehu kada prolaze kroz teške trenutke, jer je pas izvor bezuslovne ljubavi i odanosti”, rekla je Vujičićeva, za portal Mojljubimac.net.

djeca stoje u krugu i gledaju pse i čovjeka koji stoji i priča
Djeca naučila da pse ne treba vući za uši i rep FOTO: Mojljubimac.net

Nakon što su učili o brizi za zdravlje pasa, mališani su uživali u igri sa Konorom i Nalom, psima rase border koli koje im je u goste doveo Svetozar Basara. Psi su donosili frizbi, tražili i našli dječaka koji se skrivao, te se na oduševljenje svih penjali uz zidine tvrđave. Ali, to nije bilo sve. Basara je djeci objasio i kako se treba ponašati prema psima ali i da pse treba naučiti da slušaju.

“Pse ne smijete vući za rep, za uši. Kada im bude previše igre povući će se i tražiti sigurno mjesto. Tada ih treba pustiti da se odmore”, pričao je Basara djeci i dodao da ako želimo da hranimo psa iz ruke to radimo otvorenim dlanom.

djeca, psi i odrasli stoje na livadi
Psi su oduševili mališane FOTO: Mojljubimac.net

“Za svako dijete je bitno da odrasta uz kućnog ljubimca. Biće srećnija i zdravija. Ako roditelji nisu u mogućnosti da im nabave psa sigurno imaju prijatelja koji ima ljubimca”, kaže Basara za portal Mojljubimac.net i dodaje:

“Za djecu je bitno da nauče kako da se odnose prema psima, jer nije svaki pas isti. Moramo ih učiti da ne vrište oko njih, da ih ne vuku za rep, uši, jer će tada pas tražiti mirni kutak. Djeca treba da prepoznaju kada je psima dosta igre. Takođe, bitno je raditi i sa štencima. Od trećeg do šestog mjeseca je senzibilni period za razvoj pasa i što nauče u tom zrastu kasnije nadograđuju. Ako se psi tada susreću sa puno djece koja će ga povući za repić, šapicu.. kasnije neće biti problema, međutim, treba znati kako sa psima jer nisu svi isti.”

Možda vas zanima: Hrčak – slatka životinjica koja mnogima uljepšava svakodnevicu