Ruski predsjednik Vladimir Putin jedan je od političara kojem kolege iz drugih država najradije poklanjaju pse.

Iako važi deviza da se “poklonu u zube ne gleda”, poklanjanje psa je uvijek pun pogodak kada je u pitanju ruski predsjednik, koji je ljubitelj životinja, posebno pasa, konja i velikih mačaka.

Šarplaninac Paša (poklon 2019.)

Paša, tromjesečno štene šarplaninca, posljednji je poklon – pas koji je dobio Putin. Njega mu je uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom njegove četvrte posjete Srbiji. Štene ima ozbiljan pedigre sedam generacija unazad. Riječ je o srpskoj najstarijoj autohtonoj rasi. Paša dolazi iz renomirane uzgajivačnice smještene na Šar planini, prenio je Telegraf.rs.

Paša ima i pasoš s kojim je otputovao u Rusiji, a u kojem stoje svi najvažniji podaci o ovom psu, poput toga gde mu se nalazi čip i kada je vakcinisan.

Prilikom prvog susreta sa štenetom, Putin je bio oduševljen i odmah je prišao da ga pomazi. To je radio sa osmijehom, a srpski zvaničnici znali su da su mu poklonili pravu stvar.

Alabaja Verni (poklon 2017.)

Verni je rođendanski poklon koji je Putin dobio od predsjednika Turkmenistana Gurbangulija Berdimuhamedova, tokom njihovog susreta u Sočiju.

U pitanju je rasa alabaja, srednjoazijski ovčar. Ime “Verni” na ruskom znači vjeran ili lojalan.

Akita Jume (poklon 2012.)

Jume, tromjesečno štene akite, stigao je u Moskvu iz Tokija u julu 2012. godine. Pas je bio poklon od japanskog premijera u znak zahvalnosti za pomoć Rusije nakon zemljotresa i cunamija u Japanu 2011.

Ovčar Bafi (poklon 2010.)

Bafija, braon-bijelog karakačanskog ovčara Putin je dobio na poklon od premijera Bugarske Bojka Borisova tokom posjete Bugarskoj u novembru 2010. godine. Štene je imalo samo deset nedjelja kada je sa Putinom otišlo u Moskvu.

Kako je prenio “Vašington post”, čitava Rusija je tada učestvovala u javnom kumovanju štenetu. Na kraju je, na prijedlog petogodišnjaka, pas nazvan Bafi.

Labrador Koni (1999–2014.)

Koni je bila crna labradorka, koja je rođena 1999. Nju je Putinu poklonio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u decembru 2000.

Koni je često viđana pored predsjednika i ponekad joj je bilo dozvoljeno da prisustvuje sastancima sa svjetskim liderima tokom njihove posjete Rusiji. Priča se da je Koni ruski predsjednik najviše volio od svih pasa.

Naslovna slika: Screenshot Instagram/putinofficial.ru

Možda vas zanima: Sve više ljudi se odlučuje za kućne ljubimce