” Vrijeme provedeno sa mačkama nije nikada izgubljeno” -Abraham Lincoln

Sijamska mačka je, uz persijsku, najstarija i najpoznatija vrsta rasne mačke i veoma je rasprostanjena.

Porijeklo

Potiče iz jugoistočne Azije, tačnije Siama, koji danas pripada Tajlandu gdje je poštovana kao hramska mačka. Krajem 19. vijeka prve sijamske mačke došle su u Englesku gdje su ih počeli uzgajati kao čistokrvne mačke.

Izgled

Sijamska mačka srednje je veličine, vitkog tijela s dugim nogama i uskim šapama. Težina odrasle ženke iznosi od tri do četiri kilograma, a mužjaka od četiri do pet kilograma. Tipično za sijamske mačke su duboke plave oči bademastog oblika, malo nagnute te klinasta glava s uspravnim ušima. Sijamske mačke su djelimični albini, što znači da proizvode malu količinu pigmenta melanina. Rezultat toga je klasična boja sijamske mačke koja se zove “seal-point”. “Seal-point” je genetski crno obojenje na ekstremitetima koje je modifikovano sijamskim genom “cs” u tamno smeđu boju. Bojenje tamnih područja se ne događa odmah, već nekoliko nedjelja nakon rođenja. Ostatak krzna je bijele do krem boje te je isto kratko s malo poddlake, piše www.zooplus.hr

Sijamska mačka leži pored zida
Predivno kratko krzno sijamske mačke FOTO: Pexels

Karakter

Sijamska se mačka ponekad u šali naziva psima među mačkama. Razlog tome je mogućnost dresiranja do neke mjere te privrženosti vlasniku. Međutim, one uče samo onoliko koliko žele te će se svako ko ih pokuša na silu, upoznati s njihovim kandžama. Inteligencija i dobra ćud čine je savršenom porodičnom mačkom. Sijamske mačke su vrlo društvene i “komunikativne” mačke s izraženim glasom. Ako im se nešto ne sviđa, glasno će vam to dati do znanja, a zbog načina komuniciranja smatraju se vrlo upornima.

Uprkos svemu, sijamske mačke su vrlo privržene i satima mogu uživati u maženju sa svojim vlasnikom. Ukoliko ih ostavite same predugo, brzo će im biti dosadno. Ukoliko se odlučite za sijamsku mačku, obavezno joj osigurajte dovoljno mogućnosti za igru uz igračke. Sijamske mačke su izuzetno socijalne te možete bez problema imati dvije mačke a čak je i šetnja na uzici moguća. Sijamsku mačku već kao mačića naviknite na povodac i vježbajte u stanu prije nego što krenete u šetnju. Uz prikladno držanje i njegu, sijamske mačke mogu živjeti barem 14 godina.

Sijamska maca stoji pored drvenog stuba
Sijamske mačke su veoma razigrane i aktivne FOTO: Pexels

Njega i igra

Njega sijamske mačke je vrlo jednostavna zahvaljujući njihovom kratkom krznu. Povremeno počešljajte krzno kako biste odstranili otpale dlake. Budući da sijamske mačke skoro pa nemaju poddlaku, ne vole i ne osjećaju se ugodno u hladnim i mokrim okruženjima. Temperatura u stanu ne bih smjela biti preniska tako da uvijek dobro osušite mačku nakon šetnje tokom kiše. Sijamska će mačka tražiti toplo mjesto za odmaranje, stoga nabavite ležaj za radijator, koji će joj sigurno postati omiljeno mjesto za drijemanje i odmaranje.

Privržene su ljudima pa bi trebalo da imate dovoljno vremena za igru i maženje.
Kako bi aktivna sijamska mačka imala mogućnosti za igru, trebalo bi nabaviti namještaj za grebanje. Grebalica je vrlo korisna, budući da mačke obožavaju penjanje i ležanje na povišenim mjestima. Ukoliko ste u mogućnosti, osigurajte sijamskoj mački slobodno kretanje, a kao alternativu možete osigurati svoj balkon.

Prehrana

Kada je riječ o ishrani sijamske mačke nisu previše zahtjevne. Možete koristiti kvalitetnu suhu ili mokru hranu s visokim udjelom mesa. Idealna hrana ne sadrži konzervanse, pojačivače okusa i aditive. Potrebna količina zavisi od više faktora kao što su dob i zdravstveno stanje. Vrlo bitno je da uvijek ostavite svježu, pitku vodu na raspolaganju vašem ljubimcu. Suzdržite se od davanja mlijeka jer mačke ne podnose laktozu te može doći do teških probavnih smetnji. 

Sijamska mačka ima plave oči
Neobično prodorne plave oči sijamske mace FOTO: Pexels

Bolesti

Kod sijamskih mačaka se često javljaju nasljedne genetske bolesti, što uključuje progresivnu atrofiju, koja se naziva i atrofija mrežnjače koja u najgorem slučaju može dovesti do sljepila. Nadalje, javljaju se bolesti srca i metabolički poremećaji i karcinomi (kao što su tumori na vimenu). Kod sijamskih mačaka se pojavljuje i strabizam, škiljenje, u žargonu nazvanom “strabismus convergen”, kao i titranje očiju (“nistagmus”). Uzok tome se smatra nedostatak melanina zbog djelimičnog albinizma. Važno je da redovno posjećujete veterinara, kako biste u ranoj fazi otkrili bolest i na vrijeme započeli liječenje.

Možda vas zanima: Ruska plava mačka