Ženka ruskog samura Umora, koja je rođena na farmi krzna, prije dvije i po godine je počela novi život zahvaljujući Jevgeniji Fedorčenko a sada je Instagram zvijezda sa više od 235.000 pratilaca.

Umora, ili kako je zovu Umu, je ženka malog grabežljivca iz roda kuna, čije je rođenje trebalo da predvidi i njen kraj života, međutim, mlada Moskovljanka je odlučila da otkupi Umu i za 235 dolara je spasi sigurne smrti. Ne samo da joj je promijenila život, Umu je postala kućni ljubimac, a njene dogovštine su dospjele u skro sve krajeve svijeta zahvaljujući društvenim mrežama. Njene dogodovštine i zanimljive fotografije, druženje sa mačkama i psima, objavljeni su na Instagramu russian_sable ali slike se mogu vidjeti i na drugim društvenim mrežama.

Jevgenija Fedorčenko je, kada je udomila Umoru, počela da vodi blog o njenom životu.

“Odlučila sam da kupim samura s farme krzna kako bih barem jednu životinju spasila od takve smrti. Tamo su uslovi grozni, životinje provode osam mjeseci u malim prljavim kavezima. Umora je imala neprijatan miris, bila je preplašena, a imala je i povrijeđenu njuškicu”, rekla je Jevgenija u jednom razgovoru  za ruske medije.

Kaže da je u početku bilo teško uspostaviti kontakt sa samurom, ali da je sada Uma dobar ljubimac, da zna gdje vrši nuždu, naučila je i nekoliko naredbi i uživa. Jevgenija kaže da Uma voli i da krade stvari koje joj se sviđaju ali da ih ne uništava već ih krije.

Zna i da ugrize, ogrebe, ali Jevgenija je srećna što je Umu njen ljubimac, ali prije svega jer ju je spasila.

“Nadam se da će se zbog mog bloga barem jedna od sto osoba zapitati: ‘Vrijedi li krzneni kaput života 50-60 životinja?’ Mnogi ljubitelji krzna uopšte ne znaju kako samur izgleda”, napisala je Jevgenija Fedorčenko na kraju jednog bloga.

Samur

Samur je divlja životinja, mali grabljivac iz roda kuna i živi u šumama Rusije, u Kini, Japanu… međutim zbog visokokvalitetnog krzna se sve više uzgaja na farmama krzna. Mužjaci samura su dugi od 38 do 56 centimetara i obično teže do 1.800 grama, dok su ženke nešto manje. Narastu do 51 centimetar i teže do kilogram i po.

Izvor glavne fotografije: Instagram: russian_sable

Možda vas zanima: Pas lutalica dobio igračku koju je pet puta ukrao, ali i novi dom