Danas se obilježava Svjetski dan napuštenih životinja. Širom svijeta milioni napuštenih pasa, mačaka i drugih životinja lutaju, pokušavaju da prežive, da se izbore za još jedan obrok, za još jedan dan. Za brojne napuštene životinje krivi su ljudi, ali upravo mi možemo da im pomognemo i da nekome od njih omogućimo topli dom.

Glavni uzrok povećanog broja životinja koje lutaju i našim ulicama – ulicama Banjaluke, Sarajeva, Mostara, Beograda, Zagreba, Novog Sada, Rijeke ali i drugih gradova širom svijeta… je to što neodgovorni pojedinci napuste ljubimce i puste ih na ulicu. Dolazi do nekontrolisanog razmožavanja lutalica i broj jedinki koje trebaju dom se povećava. Životinje ne samo da moraju da se bore da pronađu hranu, vodu, već ponekad trpe i zlostavljanje.

crna mačka sa žutim šarama stoji na olupini automobila
FOTO: Joe-Skar-from-Pixabay

Razna udruženja, pojedinci, veterinari u gradovima i opštinama se brinu o napuštenim životinjama, pomažu im da prežive, ali i da pronađu svoju porodicu.

Sigurni smo da su mnogi od vas udomili neku slatku njuškicu i da znate koliku sreću ste jedno drugom donijeli. Vi koji niste, a želite ljubimca, želite nekome da spasite život i usrećite ga, razmislite o malom ili velikom prijatelju sa ulice ili iz azila.

Neke od kuca i maca koje se udomljavaju u Banjaluci možete pronaći na portalu mojljubimac.net, našoj rubrici Udomi, ali bez obzira gdje živite sigurni smo da u blizini ima neko ko čeka topli dom i prijatelja.

Neki od pasa koji se nalaze u Azilu u Banjaluci

mali žuti pas stoji
pas-azil
azil-pas
azil

Izvor glavne fotografije: gadgalus from Pixabay

Možda vas zanima: U banjalučkom azilu oko 150 pasa čeka novi dom