Psi se više ili manje linjaju, dlaku mijenjaju u proljeće i u ranu jesen i tada im dlaka najviše opada i najviše zahtijeva češljanje. Postoje rase koje se gotovo ne linjaju, kod nekih pasa imate osjećaj da linjanje nikada ne prestaje, a ovaj proces, odnosno njegov intenzitet, može da zavisi i od uslova u kojima pas živi.

“Linjanje životnja koje su u kući dešava se i zbog toplote. Mikro klimatska atmosfera utiče na jače opadanje dlake. Psi ili mace koji žive u kući ili stanu više su izloženi svjetlosti”, rekao je za portal “Moj ljubimac.net” Goran Paraš, doktor veterinarske medicine iz Veterinarske ambulante MIM COOP iz Banjaluke i pojasnio o čemu se radi:

“Psima, koji borave vani mrak zimi pada oko 17 sati, a oni u kući su pod svjetlom do uveče, do 22 časa ili kasnije, i to direktno preko hipofize utiče na metabolizam i odbacivanje dlake tako da se psi koji žive u kući linjaju i u zimskim uslovima.”

Linjanje je prirodni proces mijenjanja dlake kod životinja. Kao što smo rekli, dlaka se mijenja dva puta godišnje. U proljeće se životinje rješavaju poddlake koja ih je štitila zimi od niskih temperatura i “oblače” novo krzno koje će ih štititi od visokih temperatura ljeti. U jesen se dešava obrnut proces.

Priroda je omogućila psima da se sami zaštite od vremenskih uslova, ali mi moramo da im pomognemo i da ih redovno češljamo i četkamo. Zavisno od rase češljanje može da bude svakodnevno ili jednom sedmično, a osim što će se pas bolje osjećati kada je očetkan (mnogi vlasnici pasa su primijetili da im psi rado priđu kada vide četku ili češalj u ruci) biće i ljepši i uredniji.

Najbolje je da psa od kada je štene naviknete na redovno češljanje, kasnije će vam biti lakše posebno u periodu pojačanog linjanja. Neće se protiviti uređivanju a i vi ćete, ukoliko svog ljubimca redovno češljate, manje vremena potrošiti na ovu aktivnost.

Izvor fotografije: FOTO: Himmlisch/Pixabay.com

Možda vas zanima: Paraš: Obratite pažnju na imunitet vaših ljubimaca