Kornjača je čest kućni ljubimac. Ne kao pas ili mačka, ali mnogi u svojim domovima imaju ova mala bića u oklopu.

Kornjače su životinje koje ne zahtijevaju mnogo pažnje, ne treba ih kupati, izvoditi svakodnevno u šetnju poput pasa, ali i one moraju da imaju adekvatne uslove kako bi imale dug i srećan život.

Jedna od kornjača koja je najčešći kućni ljubimac je crvenouha kornjača (Trachemys scripta elegans). To je poluvodena kornjača porijeklom iz južnih dijelova današnjih Sjedinjenih Američkih Država i sjevernog dijela Meksika a rasprostranjena je širom svijeta.

kornjača
FOTO: Raymond Halim/Pixabay.com

Izgled crvenouhe kornjače

Crvenouhe kornjače su dobile ime po crvenim ili narandžastim prugama koje su smještene iza očiju, na vratu. Oklop mlade kornjače je ovalan, izrazito zelene boje sa izraženim rožastim pločicama, međutim, kako životinja raste tako mijenja izgled. Što je starija postaje tamnija a pločice se sve manje primjećuju.

Kada je riječ o veličini kornjače, ženke su veće od mužjaka. Mogu da budu duge do 25 centimetara, dok su mužjaci dugi od 15 do 20 centimetara.

Kornjača ima snažan kljun koji služi za komadanje hrane. Ono što treba da znate jeste da se kornjače ne hrane svakodnevno, a osim domaće hrane postoji i hrana namijenjena za kornjače koju možete da nabavite u prodavnicama za kućne ljubimce.

Ishrana kornjače

Kornjače vole da jedu meso i bilje i bilo bi dobro da hrana bude raznovrsna. Mlade kornjače je potrebno hraniti najmanje dva puta dnevno, možete im dati slatkovodnu ribu ili meso (nemasno, na primjer piletinu) za jedan obrok a za drugi granule. Kasnije, kada kornjača bude imala godinu dana, možete ju hraniti svaki drugi ili treći dan.

Osim mesa, kornjačama možete dati zelenu salatu, radić, listove maslačka, ponekad i vitamine u konsultaciji sa stručnjacima, a veterinari ističu da je zabranjen špinat u ishrani zbog visokog nivoa oksalata.

Crvenouhe kornjače treba hraniti u vodi, jer im je potrebna za gutanje pošto nemaju pljuvačku.

Kako kornjači obezbijediti adekvatne uslove za život

Ukoliko se odlučite za vodenu kornjaču potreban vam je akvaterarijum. Morate ga održavati, voditi računa o nivou vode, filtraciji i čišćenju. Preporuka je da svaka kornjača ima akvaterarijum od 120 litara sa vodenim i kopnenim dijelom kako bi imala dobre uslove za život.

Ove vrste kornjača ne mogu dugo izdržati bez vode i već nakon nekoliko sati mogu da dehidriraju, tako da je preporuka, ukoliko izlaze iz svog doma, da uvijek imaju pristup vodi. Vodu ne treba sipati iz česme, već je potrebno da odstoji jedan dan prije nego što ju sipate u akvaterarijum.

kornjača
FOTO: Sergey_m/Pixabay

Kada nabavite akvaterarijum, potreban vam je i grijač jer crvenouhim kornjačama odgovara temperatura od oko 25 stepeni Celzijusa, ali i UV lampa sa UVA i UVB spektrom zraka, kako bi se odvijala sinteza vitamina D3.

Nemojte zaboraviti ni pijesak, jer kornjače vole da kopaju, a dopašće im se i poneki kamenčić.

Možda vas zanima: Iguana – zeleni ljubimac dug dva metra