Božana Bijelić je glumica i član profesionalnog ansambla JU Dječije pozorište Republike Srpske, ali i veliki ljubitelj životinja, posebno konja i mačaka. Jedna maca ima posebno mjesto u njenom srcu, a Božana nam je otkrila kako je došla u njen dom, kako joj uvijek može vratiti osmijeh, ali i da joj je bila inspiracija za jednu ulogu.

mačka
Tara je mirna i dobra maca, a tu je i da pomogla Božani pripremi ulogu

“Maca je moj prvi ljubimac. Prije nisam mogla imati ljubimca, uvijek je to bila borba, jer roditelji nisu dozvoljavali životinje u kući. Tako da sam ostala zakinuta za djetinjstvo uz predivno biće”, počela je Božana priču za portal Mojljubimac.net i o svojoj maci, trobojnoj domaćoj mački.

“Maci je ime Tara. Od malena sam zamišljala da imam psa i da će nositi to ime. Ali, eto desilo se sasvim slučajno, da moj prvi ljubimac, ipak, bude mačka. Prije osam godina, bavila sam se jahanjem i trener je imao u kući mačke, jedna se omacila i tražio je dom za njih. Moja kćerka je poželjela jedno mače i ja nisam mogla a da joj ne pružim ono što ja nisam imala. I tako smo se jedan dan vratile kući sa mačetom. Sreća!”, kaže glumica.

Božana Bijelić i mačka
Ne postoji loš dan koji Tara ne može da popravi samim svojim prisustvom, kaže Božana Bijelić

Kao i kod drugih ljubitelja životinja, dolazak novog bića mijenja mnogo toga, mijenja na bolje.

“Poslije toga više ništa nije bilo isto. Prva nam je adresa bio veterinar koji nam je puno pomogao savjetima kako najbolje da se brinemo o maci, kojom hranom da je hranimo, na šta posebno trebamo obratiti pažnju… I malo po malo, uhodale smo se i tada je počela magija. Od tada više ne postoji loš dan koji Tara ne može da popravi samim svojm prisustvom, pa tu još dodajte maženje, priču…ponekad je dovoljno samo da je posmatram pa da mi se usne razvuku u osmijeh. Najviše se radujem dolasku kući jer znam da me ona čeka u hodniku i prvo se moramo malo pomaziti i ispričati pa tek onda na red dolazi sve ostalo. Uvijek se nanovo divim njenoj sposobnosti da prepozna kada mi treba utjeha, pažnja, pa mi onda legne na grudi i prede i sav stres nestaje, momentalno”, sa osmijehom priča Božana Bijelić.

Svakodnevica sa Tarom je donosi radost, pažnju, neizmjernu ljubav, a Božana nam je ispričala kako maca reaguje kada joj da maslinu:

“Kod Tare mi je jako zanimljivo kako reaguje na maslinu. Energija joj odmah skoči, mijauče, trlja se od maslinu, igra se sa njom kao kad mace u divljini ulove plijen. Takve zvukove inače ne ispušta. Jako ju je zanimljivo tada posmatrati jer je inače strogi kuler.”

Ako neko misli da ljubimac u stanu znači i nered, Tara je tu da ih razuvjeri. Ponašanje zavisi od karatera, ali i vaspitanja, a Bijelićeva kaže da njen ljubimac nikada nije pravio nered u kući. Nije bilo uništenog namještaja niti išla slično.

“Karakterom je veoma mirna i staložena. Nepovjerljiva je prema osobama koje nam rijetko dolaze u kuću, treba joj vremena da se na nekoga navikne ali nije agresivna, ne napada već se jednostavno povuče i ignoriše novajlije”, kaže Bijelićva.

Za razliku od mace kojoj ljudi u početku izazivaju osjećaj nepovjerenja, Božanu na prvi pogled djeca prihvataju. Ona je dobro poznato ime i lice najmlađim Banjalučanima i svima koji su posjetili Dječije pozorište RS.

Božana Bijelić
Ponosna na master predstavu “Blagorodna” FOTO: Privatna arhiva

“Glumom se bavim cijeli život, to je nešto što me ispunjava, što volim. U svakoj predstavi, u svakoj novoj ulozi pronađem nešto što me zaintrigira da u sebi pronađem ‘to nešto’ novo što će oživjeti lik koji igram, otjelotvoriti ga. Veoma sam ponosna na moju master predstavu ‘Blagorodna’, to je autorski projekat moj i reditelja i autora teksta Aleksandra Ilića, čija je premijera bila 14. februara 2021. To je predstava za odrasle i igra se na sceni Dječijeg pozorišta u večernjim terminima”, kaže Božana Bijelić.

Posebno mjesto u karijeri glumice zauzima rad na predstavi “Knjiga o Džungli”,  u kojoj je tumačila lik pantere Bagire a zasluge za odličnu ulogu idu i Tari.

“Moja Tara mi je bila model po kojem sam kreirala i oblikovala scenski pokret lika. Posmatrala sam njene poze, kretanje i tražila način da to transponujem u scenski jezik. U tim momentima posmatranja najviše me fascinirao mir i staloženost koji Tara nosi u sebi. Na kraju se to ispostavilo kao ključna stvar i za moju interpretaciju lika na sceni. Jako sam ponosna na tu ulogu za koju sam kasnije i osvojila nagradu. I sve to zahvaljujući tom divnom biću koje se uselilo u naša srca i ne mrda nikuda”, otkrila je Božana Bijelić za portal Mojljubimac.net.

Možda Vas zanima: Pet zanimljivosti o mačkama