Ovo nije priča o kućnim ljubimcima, ali jeste o ljubimcima svih nas i lijepoj ideji iza koje stoji Udruženje građana “Srce Pegaza” iz Banjaluke. Upravo su veliki i mali ljudi zaslužni zašto su ptičice prije nekoliko mjeseci dobile sigurno skrovište i hranu u Parku “Mladen Stojanović”.

Kućice koje su postavljene u parku su topao dom za ptičice, a da je ideja obradovala ne samo njih već i brojne Banjalučane govore gotovo svakodnevne slike djece i odraslih koji im donose hranu.

Pravljenje kućica za ptice samo je jedna u nizu radionica koje povezuju djecu i životinje, a više o projektu za portal Mojljubimac.net rekla nam je Dragana Božić, predsjednica Udruženja građana “Srce Pegaza“.

Srce Pegaza
Najmlađi uživali u pravljenju kućica FOTO: Srce Pegaza

“Jedan od ciljeva novoosnovanog UG ‘Srce Pegaza’, koje, s ponosom mogu da kažem, već ima 200 aktivnih članova, je zaštita i očuvanje životne sredine. Svaka naša kreativna radionica je pažljivio i brižljivo tematski osmišljena. Dolaskom hladnih dana, mraza, kiše, leda i snijega, odlučili smo da na našoj kreativnoj radionici napravimo kućice za ptice, koje traže skrovište, topao dom i hranu kao i sva druga živa bića”, rekla je Božićeva i dodala

“Kroz radionicu sa djecom razgovaramo, postavljamo im razna pitanja ‘Kako bi oni nešto napravili?’, ‘Kako životinje nalaze hranu?’, ‘Gdje budu mladunci tokom roditeljskog odsustva?’, ‘Da li čuvaju prirodu i na koji način?’. Na ovoj radionici smo naučili da se devastiranjem prirodnih staništa smanjuju i prirodni izvori hrane. Kroz radionicu pravljenja kućica za ptice, trudili smo se da pojačamo navike kod djece o brizi za životinjama, potaknemo altruizam, brigu za druge, ljubav prema prirodi i životinjama. Ponosni smo na naše drugare jer su ovim gestom povećali šansu za preživljavanje bar malog broja ptica tokom najsurovijih zimskih uslova.”

Srce Pegaza
Osmijeh govori o uspjehu ideje FOTO: Srce Pegaza

Ko je pravio kućice?

DRAGANA BOŽIĆ: Kada smo došli na ideju pravljenja kućica za ptice, prvo smo se obratili Gradu Banjaluka za dozvolu postavljanja kućica u Park ‘Mladen Stojanović’. S obzirom da su kućice od drveta i prirodnih materijala, dobili smo dozvolu na čemu smo zahvalni. Čika Zoran, čika Miroslav i čika Jovo, koji rade sa drvetom (obradom, pravljenjem predmeta od drveta), pomogli su oko materijala i obrade stranica za kućice, a spajanje i ukrašavanje kućica su sa velikim oduševljenjem radili naši članovi udruženja i dječica koja su se prijavila putem društvenih mreža.

Da li ste kućice postavili na još nekoj lokaciji?

Srce Pegaza
Djeca dala lični pečat kućicama FOTO: Srce Pegaza

DRAGANA BOŽIĆ: Kućice za ptice postavljene su za sada samo u Parku ‘Mladen Stojanović’’. Na radionici koja će biti u sklopu porodičnog druženja i trke, koja se održava 24. aprila 2021. godine u mjestu Borak kod Društvenog doma Vilenska Vrela, planiramo uraditi još 10 kućica koje ćemo postaviti zajedno sa djecom oko doma i Ilomskih vodopada.

O UG “Srce Pegaza”

UG SRCE PEGAZA je slobodno i dobrovoljno, nevladino, neprofitno, stručno i nestranačko udruženje građana koje je osnovano radi unapređenja socijalizacije djece, zaštite zdravlja djece, stručnog i naučnog rada i njegovanja osoba treće životne dobi.

Osnovni ciljevi osnivanja Pegaza su:

  • stručno usavršavanje članova Pegaza, organizovanje stručnih putovanja i drugih aktivnosti
  • iniciranje organizovanja naučno-istraživačkog rada u konjičkom sportu i terapijskom jahanju
  • poštovanje i primjena etičkih principa u radu sa ciljnim grupacijama
  • koordinacija rada sa sportskim klubovima i udruženjima, konjičkim klubovima, kreativnim udruženjima, udruženjima djece sa posebnim potrebama, udruženjima oboljele djece, predškolskim ustanovama, udruženjima koja okupljaju lica treće životne dobi
  • saradnja sa srodnim asocijacijama  iz Federacije Bosne i Hercegovine i inostranstva;
  • izvršavanje drugih ciljeva koji su određeni zakonskim ili drugim pozitivno-pravnim propisima iz oblasti medicine i zdravstvene zaštite;
  • organizovanje aktivnosti na zaštiti zdravlja stanovništva kroz sve  vidove i nivoe zdravstvene djelatnosti.

Realizovane aktivnosti:

Sportsko-edukativna manifestacija u parku ‘’Mladen Stojanović’’, obilježavanje dana jabuka sa obilaskom voćnjaka i kreativnom radionicom, izrada kućica za ptice i postavljanje u parku ‘’Mladen Stojanović’’, dodjela paketića i kreativne radionice, druženja za socijalno ugroženu djecu, djecu iz ruralnih područja, djecu bez roditeljskog staranja, članove udruženja itd., sportsko-rekreativne radionice na Jahorini od decembra do marta, kreativno-edukativne radionice povodom proteklih praznika (Božić, Dan ljubavi i 8. mart), realizacija projekta ‘’Revitalizacija porodičnih vrijednosti i sprečavanje vršnjačkog nasilja kroz boravak u prirodi’’ (koji je u toku). Trenutno se pripremamo za sportsko-rekreativno druženje koje će se održati na Vilenskim vrelima u aprilu ove godine.

Možda vas zanima: Tigrica – ljubimac kojeg možete da razmazite ali i naučite da govori