O kućnim ljubimcima treba konstantno voditi brigu, ali posebnu pažnju treba obratiti na imunitet pasa u zimskom periodu i u prelazu na proljeće.

“Ono što je bitno za ovaj period godine su promjene temperature. U nekoliko dana temperatura iz minusa dođe na + 16 stepeni Celzijusa, bilo je padavina, velika je vlaga u vazduhu, i same te oscilacije u klimatskim promjenama ukazuju na potrebu organizma da to amortizuje na neki način a to se  direktno tiče imuniteta životinje”, rekao je za portal “Moj ljubimac” Goran Paraš, doktor veterinarske medicine iz Veterinarske ambulante MIM COOP.

Postoji niz načina kako da imunintet naših ljubimaca bude na potrebnom nivou

“Osnovno je da se psi riješe unutrašnjih i spoljašnjih parazita, jer oni narušavaju opšti odbrambeni status organizma. Potrebno je koristiti i suplemente – vitaminsko mineralne preparate i u tome ne treba pretjerivati, već koristiti prema preporuci, a bitna je i dobra ishrana. Ishrana je lijek”, ističe Paraš.

Simptomi pada imuniteta

Takođe, nagle promjene temperature, stres, mogu da dovedu i do pojave gljivica, upale kože i da dodatno naruše zdravlje ljubimca.

“Organizam je preko disajnog sistema i digestivnog sistema u direktnom kontaktu sa spoljašnjom sredinom, tako da imamo probleme sa respiratornim infekcijama, curenjem nosa, kihanjem, kašljanjem, a može da se javi i proliv, povraćanje… Kod pada imuniteta može da se javi i otežano varenje”, kaže dr Paraš iz Banjaluke.

“Bolesti kože su jedan od simptoma pada imuniteta. Kada imunitet pada vidne su promjene na koži i dlaci i mi veterinari obično kažemo da je koža ogledalo zdravlja. Ako postoji problem na koži, može da se  manifestuje alopecijom, suhoćom kože, ako je u pitanju stres dolazi i do promjena u hormonima, a ako imamo promjene u hormonima imamo i problem sa dlakom. Pas se više linja… Postoji niz simptoma i vlasniti treba da obrate ukoliko dođe do promjene na koži psa ili ako dođe do pretjeranog linjanja”, rekao je Goran Paraš za portal “Moj ljubimac”.

Izvor fotografije: veterinarskaambulanta.ba

Možda vas zanima: Kućni ljubimci iznjedrili brojna zanimanja