Ne znamo da li je ona veći marketinški stručnjak, drug ili lafčina, dama ili pravi “jaran”? Sve to je Zvezdana Žujo, direktorica marketinške agencije Communis iz Sarajeva. Ona je Beograđanka u Sarajevu, neko koga je čaršija brzo zavoljela. A to u Sarajevu nije baš lako, tu ili si prošao ili nisi kod raje.

Sebe nesebično daje u svemu što radi jer drugačije ne umije. Imati  je za prijatelja je pravo bogatstvo. I tako bi mogli unedogled da hvalimo našu Zveki, Zve ili Zvezdu. Sasvim smo sigurni, kada bi znao da nam kaže, da bi i Buddy potvrdio ove naše riječi. Taj “frajer” je odnedavno ukrao njeno srce i pažnju.

buddy-pas
Buddy , razmišlja o novoj kampanji

Pre dve godine sam bila u Atini kod sestre koja ima maltezera i zaljubila sam se u Cookie-a, to maleno, vrlo lepo odgojeno biće. Po povratku u Sarajevo, nazvala sam prijateljicu Branku koja takođe ima maltezera, da mi preporuči uzgajivačnicu i nakon finalnog dogovora, uputila sam se u Svilajnac kod Biljane Radisavljević po svog drugarčića. Bila je to ljubav na prvi pogled, odmah mi je prišao i od tada, evo skoro dve godine se ne razdvajamo.
Ceo život imam kućnog ljubimca, uglavnom su to bile mace, ali iskreno, psi su potpuno druga priča”, rekla je Zvezdana Žujo, za portal “Moj ljubimac.net”.

Imate mnogo obaveza, kako uspijevate da se prilagodite jer je ljubimac, mali sustanar koji ima svoje potrebe?

ZVEZDANA ŽUJO: Uvek su me plašili pričama da je pas velika obaveza, da te budi u 5-6 ujutro, jer moraš ići van sa njim, bilo sunce, kiša ili sneg. Buddy je potpuno drugačiji, spava do 11-12, pa čak i do 2 popodne, ukoliko ga ne “nateram” da izadjemo u šetnju. Ja nikada nisam bila tip koji voli da šeta “onako”, uvek je morao biti neki poseban cilj za šetnju, ali kako imam njega, promenila sam i svoje životne navike i istinski u tome uživam.

Buddy-pas-mojljubimac
Buddy i Rafa žirafa

Kako izgleda jedan vaš dana sa Buddyem, koliko se posvetite malom ljubimcu?


ZVEZDANA ŽUJO:
Pričati priču samo o Buddy-u je prosto nemoguće bez da se pomene njegov drugar i prvi komšija Lumpi. Zajedno provode svo vreme ovog sveta već više od godinu ipo dana. Ili su kod mene ili kod komšija, jako su vezani, sve rade zajedno, kopiraju jedan drugog. Lumpi je fini gospodičić dok je Buddy, iako duplo mladji i duplo manji, prilično nemirnog duha. Kažu da ljubimci liče na vlasnike i to je izgleda istina.

Radnim danima rutina je zahtevnija, jer kako sam malo pre rekla, on je spavalica i mrzi ga da ustaje rano. Lumpi je to video od njega, pa se isto ponaša. Kada krenem da ih budim, sakriju se u neki najskrovitiji ćošak i samo nastave po svome. Vikendom ih pustim da spavaju koliko hoće, pa ja odradim sve što treba i ne treba dok se ne probude. Ide šetnja po planini ili po Vilsonovom šetalištu, pranje, sušenje, hrana i beskrajno mnogo igre.

Kako ste se pripremili za malog ljubimca, jeste li bili upućena u sve što njemu treba? Kako se hrani, njeguje, liječi? Gdje ste sve te informacije prikupljali ? Jeste li imali nekog od prijatelja da vas  posavjetuje ili veterinara?

ZVEZDANA ŽUJO: Moja prijateljica Branka, koja je pronašla Buddy-a je pravi dog guru, pored Lumpijeve vlasnice Sandre. Tu je i veterinar Andrej Krasni, koji brine o zdravlju i nezi a i ja sam poprilično savladala sve tehnike suživota.

Zvezdana Žujo
Zvezdana Žujo i Buddy na radnom mjestu

Koliko se Zvezdani život promijenio uz Buddya, vidimo na društvenim mrežama da vam je vjerni pratilac?

ZVEZDANA ŽUJO: Da, verni pratioci su uvek tu negde, promenili su mi život na bolje, uveli nove navike, nasmejavaju me beskrajno, unose pozitivnu energiju gde god da se pojavimo.
Često kažem, da sam znala kako je divno imati psa, uzela bih ga pre 20 godina. Nisam mogla da zamislim kako je život uz njih drugačiji, lepši, veseliji.

Buddy je čest gost i u kancelariji Communisa, čime ste dokazali da ste Pet friendly kompanija ?

ZVEZDANA ŽUJO: Većina mojih kolega ima pse (neki mace, ribice, hrčke) i vrlo često ih dovedu na posao. Tokom ovog corona perioda, imali smo dežurstva u agenciji, pa kada dodjem na posao, ima više dece mojih kolega i pasa, nego nas uposlenika. Ta graja, skakanje, igra je naprosto fantastična, svi smo odmah puni energije.

Zvezdana Žujo i pas
Sa snimanja

 Vodite li Buddya na dalja putovanja, preko granice?
ZVEZDANA ŽUJO: Išao je u Beograd i Split sa mnom, druge destinacije nismo isprobavali, jer mi je žao da ga odvojim od Lumpija, zanimljivije mu je sa njim nego sa mnom.

Šta je sve potrebno za prelazak granice?
ZVEZDANA ŽUJO: Buddy potiče iz vrlo uglednog legla, mama i tata se stalno takmiče, osvajaju prve nagrade. Ima svoj rodovnik, pasoš, izvadimo potrebne potvrde i idemo.

dva pasa-buddy
Buddy i Lumpi

Koliko je Vaša “popularnost” porasla uz Buddya?
ZVEZDANA ŽUJO: Baddy je maleni pas, težak oko 3 kg, vrlo je upečatljiv zbog svoje nemirne frizure i iste takve naravi. Za maltezere kažu da su mali psi velikog srca i u to sam se hiljadu puta uverila. Ako proceni da sam ja u bilo kakvoj opasnosti, nema problem da skoči na vučjaka ili malinou da bi me “odbranio”. Isto tako, on istinski oseća svaku promenu u mom raspoloženju i tome se prilagodjava, pokušava da me razveseli ako sam tužna, da me dodatno nasmeje, da se još više umiljava.
U parkiću za male pse ga zovu bandit, možete zamisliti nadimka za to majušno biće, ali mu zaista pristaje.
Nedavno sam sa prijateljima bila na izletu van Sarajeva. Nakon nekoliko dana me zaustavlja jedan dečko, kako bi se poigrao sa njima dvojicom i tom prilikom mi kaže da nas je zapamtio na izletu, jer su toliko bili nemirni, da ih nisam mogla obuzdati. Zamislite da su tornjaci, kako bi to izgledalo, kada jedva sa zajedničkih 9-10 kilograma imam izazov da ih dovedem u red.

Na kraju, vaše iskustvo sa kućnim ljubimcem, šta on vama znači i da li bi ljudima savjetovali da dio svoje ljubavi i pažnje usmjere na nekog slatkog psića ili macu?
ZVEZDANA ŽUJO:  Kolega mi je jednom prilkom rekao: “videćeš Zve, volećeš ga svakim danom sve više”. To je jedina istina.
Toplo preporučujem kućnog ljubimca, oni nisu obaveza, oni su zabava, toplina, pozitivna energija, ljubav. Toliko puta sam čula priče da im je pas promenio život, jer oni ga stvarno menjaju. Na bolje!