Iz ljubavi prema kućnim ljubimcima ili iz potrebe, na tržištima su se pojavila različita zanimanja. Ljudi koji rade u salonima za njegu pasa i mačaka i bave se njihovim uređivanjem prvenstveno šišanjem, nazivaju se grumeri.

Naziv potiče od engleske riječi to groom i znači sređivati. Grumeri pored ljubavi prema životinjama, trebalo bi da imaju i neka osnovna znanja iz anatomije životinja ili da su po struci bar veterinarski tehničari.

Vještine šišanja životinja se usavršavaju na raznim kursevima u zemlji i inostranstvu, a sudeći po sve većem broju kućnih ljubimaca, ovo zanimanje će itetako biti zastupljeno i na tržištu rada.

Šetač pasa
FOTO: Pexels.com

Šetače pasa smo nekada mogli vidjeti samo u američkim filmovima, gdje bogata klijentela, pored ostale posluge ima i osobu zaduženu za šetnju njihovih ljubimaca. Studentima, srednjoškolcima kao i nezaposlenim licima je to na Zapadu odličan vid prihoda. U nekim zemljama okruženja, kao što je na primjer Srbija, možemo po beogradskim parkovima sresti profesionalne šetače pasa.

Neki od njih su završili i Kinološku akademiju gdje su stekli i znanja iz oblasti kinologije, ali i iz legislative u smislu gdje, na kojim javnim površinama je dozvoljeno šetanje psa. Mnogi vlasnici pasa, oni imućniji ili oni zauzetiji poslom, plaćaju usluge šetača pasa.

Pa dragi čitaoci, oni preduzimljiviji, možda i vama padne na pamet neka biznis ideja vezana za kućne ljubimce dok čitate ove redove. Nikada se ne zna, kada će neka ideja prerasti u novo zanimanje.

Izvor glavne fotografije: Pexels.com