On je svestrani sportista, jedan od osnivača sarajevskog polumaratona, nekadašnji košarkaš Bosne. Njega nije lako predstaviti jer je maratonac, alpinista, triatlonac, Ironman, Norseman – dovoljno je reći Tomislav Cvitanušić .

U kojoj od ovih disciplina ste postigli svoje najbolje rezultate na koje ste ponosni?

“Kada bih morao birati kako da sebe predstavim, ne bih spominjao postignute rezultate, već bih se osvrnuo na to šta sam kroz sve te avanture naučio. Najvažnija lekcija koju sam naučio je da smo sposobni za mnogo više od onoga što mislimo da možemo ili da su naši limiti. Također sam naučio da budem zahvalan na malim stvarima, pogotovo nakon povratka s ekspedicija i boravka u malom šatoru u surovom okruženju visokih i hladnih planina”, rekao je Cvitanušić.

S našim Tomom nismo mnogo razgovarali o sportu jer smo željeli da nam više kaže o svojoj novoj ljubavi. Iako je sport njegov život, vidimo da mu  je “srce ukrao” i pas Sparky. Nedavno ste objavili sliku sa njegovog prvog rođendana.

Pas i rođendanska torta
Sparky je proslavio prvi rođendan

CVITANUŠIĆ: Da, Sparky je zlatni retriver koji je došao na svijet 14.2.2020. u jednoj od najboljih odgajivačnica zlatnih retrivera, ne samo u BiH i regionu, nego i u evropskim okvirima. Zlatni retriveri iz odgajivačnice ‘Bos Evangelinas’ pronalaze svoj dom širom svijeta, od Australije do Amerike i ponosan sam na činjenicu da je Sparky došao iz domaće odgajivačnice koja se nalazi u Kozarskoj Dubici. Neki dan smo u krugu porodice, jer Sparky jeste član naše porodice, proslavili i njegov prvi rodjendan. Sudeći po njegovom ponašanju taj dan, mislim da je bio svjestan da je to poseban dan za njega, a dobio je i poslastice kako to i prilici slavlju

Koliko provodite vremena sa svojim ljubimcem?

Pas
Sparky FOTO:Privatna arhiva

CVITANUŠIĆ: Nažalost, ne provodim vremena sa svojim ljubimcem koliko bih želio, ali mislim da će vam to reći vlasnik svakog ljubimca. Naime, nikada nije dovoljno vremena za igru sa ljubimcima. Dobra stvar u užurbanom načinu života, u današnje vrijeme je u tome da je Sparky ipak kućni pas koji živi sa nama i spava na svom krevetu u kući.

Kako uskladite sve obaveze i kako izgleda život uz kućnog ljubimca?

CVITANUŠIĆ: Da se mene pita, ja bih držanje kućnih ljubimaca propisao kao obavezno, jer mišljenja sam da je život uz kućne ljubimce ispunjeniji i na neki način topliji. Ne postoji nijedno živo biće, kao što je to pas, koje će vam uzvratiti toliko ljubavi i pažnje.

Šta biste izdvojili kao prednost i možda preporučili drugim ljudima, kako da se ponašaju sa svojim ljubimcima?

Pas i Tomislav Cvitanušić
Bezgranično prijateljstvo

CVITANUŠIĆ: Prednost držanja kućnog ljubimca vezao bih uz raspoloženje, mentalno zdravlje, ali i fizičko zdravlje jer ljubimci trebaju dosta aktivnosti i kretanja, tako da imati kućnog ljubimca je korisno iz mnogo dobrih razloga.

A kakav je Sparky kao ljubimac?

CVITANUŠIĆ: Sparky je zaista poseban i nevjerovatno umiljat pas.On plijeni pažnju prolaznika i naših gostiju, ne samo zbog besprijekornog fizičkog izgleda, nego i zbog razigrane i vesele naravi. Sparky je pas koji ne voli biti sam i jako uživa u društvu ljudi. Osim što uživa u društvu ljudi, on je izuzetno pametan pas i uvijek je spreman na učenje novih vještina i trikova.

Ko je zadužen za Sparkyevo zdravlje?

CVITANUŠIĆ: Kada se radi o uslugama veterinara i brizi za Sparky-jevo zdravlje, to smo sa velikim povjerenjem prepustili našem dugogodišnjem prijatelju Josipu Krasnom, sjajnom i iskusnom veterinaru, te vlasniku jedne od prvih veterinarskih ambulanti u Sarajevu ‘Vetlife’. Mi smo svjesni da imamo sreću da živimo u velikom gradu, gdje ima nekoliko izuzetih veterinarskih ambulanti u kojima rade sjajni veterinari.

Šta Sparky najviše voli?

Pas sa naočarima za sunce
Sparky, spreman za šetnju

CVITANUŠIĆ: Sparky najviše uživa u igri donošenja lopte, a isto tako ga učimo da će za svaki dobro obavljeni posao uvijek dobiti nagradu u vidu neke poslastice, tako da osim ljubavi dijelimo i obostrano razumijevanje.

Ko se brine o njemu dok ste na nekim svjetskim vrhovima?

CVITANUŠIĆ: Sparky je došao u našu kuću u vrijeme pandemije, tako da nije bilo prilike da budemo razdvojeni neko duže vrijeme, a obzirom da nije bilo putovanja i ekspedicija u tom periodu. Mi smo svi u porodici opčinjeni njegovim veselim karakterom, tako da će se uvijek naći neko ko će se pobrinuti za Sparky-ja da ne bude sam, a tu su i moji roditelji, koji žive u blizini i imaju ljubimca Belu, ženku crnog labradora.