Virus korona i kućni ljubimci je pitanje koje vlasnici ljubimaca, posebno pasa i mačaka često, postvljaju. Ovaj virus je aktuelan skoro godinu dana, pandemija je unijela strah među ljude, ali veterinari ističu da nema razloga za to.

Goran Paraš
Goran Paraš FOTO: veterinarskaambulanta.ba

“Možemo čuti da je virus korona, koji je prisutan u našoj populaciji, opasan i za životinje, ali za to ne postoje čvrsti dokazi i ne treba se bojati da ćemo se razboljeti ako se pas razboli ili da ćemo psu prenijeti virus”, rekao je za portal “Moj ljubimac” Goran Paraš, doktor veterinarske medicine iz Veterinarske ambulante MIM COOP.

“Postoje različiti korona virusi. Korona virusi postoje kod pasa i oni koji su za pse interesantni to su virusi koji prave gastrointestinalne probleme. To znači da se javlja proliv kod pasa, češće nego povraćanje, i mi kada tako nešto potvrdimo na brzom testu obradujemo se jer se ne radi o parvovirusu. Parvovirus za pse donosi još težu kliničku sliku nego virus korona, teže se liječi i u smislu patogenog značaja korona kod pasa oštećuje manji sloj epitela na tankim crijevima nego što to čini parvovirus”, rekao je Paraš.

On je istakao da u posljednjih skoro godinu dana, od pojave pandemije, u ovoj banjalučkoj ambulanti nije registrovan nijedan slučaj virusa korona kod pasa.

“Veća istraživanja virusa korona kod nas, koliko znam, niko nije radio i vršio tipizaciju virusa, ali ostaje da se pridržavamo preporuka i da što prije izađemo iz ovoga. Vlasnici pasa su uplašeni, često pitaju da li psi mogu nama prenijeti koronu ali brine ih i da oni psima ne prenesu virus. Međutim, nema razloga za strah”, rekao je Paraš za naš portal.

Početkom februara u BiH je zabilježen prvi slučaj prenosa virusa korona sa čovjeka na psa prenijele su agencije. Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Muhamed Smajlović, izjavio je da je istraživački tim fakulteta dokazao jednostrani prenos kovida-19 s čovjeka na kućnog ljubimca, a šef laboratorije Veterinarskog fakulteta za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Teufik Goletić rekao je da vlasnici kućnih ljubimaca ne treba da budu zabrinuti za zdravlje, s ozbirom da prenos sa kućnog ljubimca, konkretno psa i mačke, na čovjeka još nije utvrđen nigdje u svijetu.

Izvor glavne slike: Andrea Bohl/Pixabay

Možda vas zanima: Nijemci obučavaju pse da otkrivaju virus korona kod ljudi